Fontos, hogy ne hasonlítgassuk össze magunkat másokkal!

Az ösztönünkbe mindig is beletartozott a másokkal való versengés, de a munka világában ez nem biztos, hogy kifizetődő. Ha mással versengünk, ez előbb vagy utóbb csak irigységet szül, hiszen 2 fél közül az egyik mindig jobban teljesít majd. Ráadásul az állandó versengés mérgező munkahelyi környezetet hozhat létre. Ez kifejezetten káros lehet akkor, ha csapatban kell együtt dolgozni.

Az a lényeg, hogy ne másokhoz hasonlítsuk magunkat, hiszen mindenki másban jó. Arra törekedjünk, hogy saját magunknál legyünk jobbak. Mindennap kapunk egy új lehetőséget arra, hogy bizonyítsuk szakmai tudásunkat. Természetesen nem tudhatunk mindent elsőre, lehet még másodszorra, de harmadszorra sem. Lehet, hogy más rögtön meg tudta csinálni az adott feladatot, míg ezzel szemben nekünk több időre volt szükségünk. Egy a fontos, ha mi is meg tudtuk csinálni az adott munkafolyamatot, mi sem vagyunk kevesebbek a másiknál. Amennyiben tisztában vagyunk képességeinkkel, és tudjuk, hogy milyen feladatokat tudunk megoldani, akkor lehetünk békében önmagunkkal.

Korábban is említettük, hogy számos olyan helyzet van, amikor összehasonlítjuk magunkat másokkal. „Neki bejött az élet, mert sikeres vállalkozása van” – mindemellett azt is tudjuk az illetőről, hogy volt hátszele, aki segített neki beindítani a saját vállalkozását. Attól, hogy mi alkalmazottak vagyunk, nem vagyunk kevesebbek. Ha nekünk is lenne egy kezdőtőkénk mi is meg tudnánk valósítani saját vállalkozásunkat. Ne érezzük rosszul magunkat, mi is sok mindenre képesek lehetünk, de lehetnek akadályok, amelyek gátolhatnak bennünket. Ha nagyon akarunk valamit, és kitartók vagyunk, akkor bármit meg tudunk valósítani.

További cikkek