Így öltözzünk fel az állásinterjúra!

Napszemüveg

Az álláskeresés során a legnagyobb fejtörést gyakran az okozza, hogy mit vegyünk fel az állásinterjúra. Nem csoda, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, mint alul- vagy éppen túlöltözötten megjelenni egy ilyen fontos élethelyzetben. Van néhány íratlan szabály, amit érdemes betartani. Így öltözzünk fel az állásinterjúra!

Ahány munkahely, annyi elvárás

Mielőtt nekikezdünk, fontos tisztázni, hogy a különböző szektorok és azon belül a különböző munkahelyek eltérő elvárásokat támasztanak a munkavállalókkal szemben. Éppen ezért elsőként azt kell felmérnünk, hogy mi a szokás az adott területen, vagy hogy van-e valamilyen specifikus dress code, amit a kiszemelt munkahelyen követni kell.

Az olyan formális területeken, mint például a pénzügyi-, a jogi- vagy a marketing szektor, a meghirdetett pozíciótól függően a business casual vagy a formális öltözék az adekvát. Ezzel szemben a kreatívipari pozíciók esetében az öltözködés is az önkifejezés egy formája, ezért szerencsés, ha az outfit-ünk tükrözi a személyiségünket.

Alapszabályok

Legyen szó bármilyen állásinterjúról (a kreatívipari pozíciókat is beleértve), fontos, hogy a hétköznapinál csinosabb, visszafogottabb legyen a megjelenésünk. Kerüljük a túl feszes darabokat, a mélyen dekoltált felsőt, a nagyon rövid szoknyát és a hivalkodó színeket!

Ahol a business casual vagy a formális outfit a követelmény, ott egy visszafogott, zárt orrú magassarkú cipő, elegáns szoknya (minden esetben harisnyával!), ing és blézer biztosan jó választás, míg a lazább elvárásokat támasztó helyekre egy sötét színű farmer (nem koptatott és nem szakadt!) is megteszi, persze csinos cipővel és inggel.

Kiegészítők

A kiegészítőknél főként a mennyiségre és a minőségre kell odafigyelni. Ne legyen túl sok, túl nagy és túl színes! A napszemüveg és más kültéri kiegészítők (pl. kalap) még a laza interjú helyzetekben sem szerencsések, ezért bármennyire is ápolt megjelenést kölcsönöz egy igazán minőségi napszemüveg (pl. egy Ray Ban polarizált napszemüveg), inkább tegyük el az interjú idejére.

Az olyan ritka, atipikus helyzetekben, amikor nem egy irodában, hanem pl. egy kávézó teraszán van az interjú, a Ray Ban napszemüveg unisex keretei jó benyomást kelthetnek az érkezéskor. Azonban fontos, hogy az interjú ideje alatt semmiképp se viseljük!

További cikkek