Állásinterjú hibák és klasszikus buktatók 2023-ban

Állásinterjú hibák 2023

Az állásinterjú a toborzási folyamat fontos lépése, a pozitív benyomás keltése pedig elengedhetetlen a munka megszerzéséhez. Azonban még 2023-ban is sok jelölt beleesik a közönséges buktatókba és elkövet olyan banális és kritikus hibákat, amikkel egyből elvágják magukat. Ebben a bejegyzésben feltárjuk a legelterjedtebb állásinterjú hibákat és klasszikus buktatókat, amiket érdemes elkerülni a sikeres felvételi esélyeinek növelése érdekében.

Előkészület hiánya

Az egyik legnagyobb hiba, amit a jelöltek elkövetnek, az interjúra való elégtelen felkészülés. Ez az érdeklődés és elkötelezettség hiányát jelezheti a pozíció iránt. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a buktatót, bizonyosodjunk meg róla, hogy:

Megismertük a céget

Az interjú előtt alaposan kutassuk át a céget. Ismerkedjünk meg termékeikkel, szolgáltatásaikkal, küldetésnyilatkozatukkal és legújabb eredményeikkel. Ez segít a válaszainkban és azt mutatja, hogy valóban szeretnénk a vállalatnál dolgozni.

Megértettük a munkakörrel járó felelősséget

Gondosan olvassuk át a munkaköri leírást, hogy megértsük a képességeket, kvalifikációkat és felelősségeket, amik a pozícióhoz szükségesek. Készítsünk konkrét példákat korábbi tapasztalatainkból, amelyek bemutatják alkalmasságunkat.

Állásinterjú tippek

Rossz testbeszéd

A nonverbális kommunikáció jelentős szerepet játszik az interjúkon. A testbeszédünk magabiztosságot, lelkesedést és szakmai hozzáértést közvetíthet, vagy idegességet és bizonytalanságot mutathat. Figyeljünk az alábbiakra:

Tartsuk a szemkontaktust 

Az aktív figyelmet és részvételt mutatja, ha fenntartjuk a jó szemkontaktust. A szemkontaktus elkerülése közönyt vagy tisztességtelenséget sugallhat. Tartsunk egyensúlyt, ne meredjünk túlzottan, de tartsunk szemkontaktust.

Ügyeljünk a testtartásra

Üljünk egyenes háttal, lazán tartva a vállakat. A becsületes vagy egyenes testtartás hiánya bizonytalanságot vagy érdektelenséget tükrözhet. A jó testtartás ezzel szemben professzionalizmust és figyelmességet sugall.

Használjunk kézmozdulatokat 

A megfelelő kézmozdulatok kiemelhetik a lényeges pontokat és bemutathatják lelkesedésünket. A túlzott vagy zavaró kézmozdulatok azonban kontraproduktívak lehetnek, tehát ne essünk át a ló túloldalára sem. Ügyeljünk a gesztusainkra és használjuk őket mértékkel, hogy fokozzuk a kommunikációnkat.

Elégtelen válaszok

Az interjúnak fontos szerepe van gondosan megfontolt és tömör válaszok adásában. Az alábbi közös buktatókba esés gyengítheti az esélyeinket:

Zagyva vagy homályos válaszok 

Kerüljük a zagyva vagy homályos válaszokat. Ehelyett figyelmesen hallgassuk meg a kérdést, és adjunk világos és tömör információkat, amelyek bemutatják releváns képességeinket és tapasztalatainkat.

Példák hiánya

Amikor csak lehetséges, támasszuk alá válaszainkat konkrét példákkal korábbi munkatapasztalatainkból. Ezek a példák bizonyítékként szolgálnak képességeinkre és emlékezetessé teszik válaszainkat.

Kérdések elmulasztása

Az interjú végén az interjúztató gyakran megkérdezi, hogy van-e kérdésünk. Ha nem teszünk fel kérdéseket, az azt az érzést kelti, hogy nem vagyunk érdeklődők vagy felkészültek. Az alábbiakat vegyük figyelembe, hogy elkerüljük ezt:

Készítsünk előre kérdéseket

Készítsünk előre egy gondosan megfontolt kérdéssort az interjúztatónak. Ezek kapcsolódhatnak a cég kultúrájához, jövőbeli projektekhez vagy a konkrét pozícióhoz. A kérdések feltevése mutatja a valódi érdeklődésünket és elkötelezettségünket.

Állásinterjú kérdések

Mit is tanultunk?

Összefoglalva tehát, napjainkban az álláskeresőknek ébernek kell maradniuk a gyakori hibák és klasszikus buktatók tekintetében, amelyek hátráltathatják őket az interjúkon. A gondos előkészülés, a testbeszéd figyelembevétele, tömör és releváns válaszok nyújtása, valamint kérdések feltevése segítségével a jelöltek növelhetik az esélyeiket arra,  hogy pozitív benyomást keltsenek és megszerezzék a vágyott állást. Ne felejtsük el, hogy egy jól végrehajtott interjú kiemelhet minket a jelentkezők tömkelege közül és elősegítheti sikeres karrierünk útját.

További cikkek