Feedback, ismertebb nevén visszacsatolás a munkahelyen

Túlestünk az állásinterjún, felvettek minket a kívánt pozícióba, végre fellélegezhetünk… Vagy mégsem? Ne dőljünk hátra, a java még csak most jön. Kaptunk 3 hónapot, hogy bizonyítsuk, igen is alkalmasak vagyunk erre a munkára. Ez alatt az idő alatt sok mindent el kell sajátítanunk. Be kell tanulnunk a munkakörbe, minden információt meg kell tudnunk a vállalatról, munkatársainkat is meg kell ismerni, be kell illeszkednünk a vállalati kultúrába, és nem ártana megfelelni is. Ez az időszak elegendő arra, hogy a kollégáink, és a vezetőnk szemében kialakuljon rólunk egy kép.

Mindannyiunknak fontos a visszacsatolás, különösen a kezdeti időben, hogy jól csináljuk-e feladatainkat. Mindennek az alapja a kommunikáció, ne féljünk kérdezni. Azonban az első héten nem ajánlott ezzel kezdeni, mert az első 5 nap arra elegendő, hogy átadják számunkra a fontos információkat. A megszerzett tudást általában a 2. héttől tudjuk alkalmazni. A 3. és a 4. héten már rákérdezhetünk a munkatársainknál, hogy szerintük hogyan dolgozunk. Amennyiben a vezetőnk véleményére vagyunk kíváncsiak, semmiképp se az ebédszünetben menjünk oda hozzá ezzel a kérdéssel. Jó előre tervezzük meg, mit is szeretnénk tőle kérdezni, ha szükséges írjuk fel egy papírra. Műszak végén pedig kérdezzük meg tőle, mikor lenne pár perce erre, és ki is hangsúlyozhatjuk, hogy nekünk ez fontos lenne.

Milyen kérdéseket tehetünk fel a vezetőnek?

  • Hogy látja beilleszkedésünket a céghez?
  • Kellőképpen gyorsan dolgozunk-e?
  • Van-e valami, amin esetleg változtatnom kellene?
  • Elégedett-e velünk?
  • Melyek azok a kompetenciák, amelyek szerinte még fejlesztésre szorulnak?

Mi is nyugodtan megfogalmazhatjuk, hogy mire lenne szükségünk:

  • Jobban tudnánk végezni a feladatainkat, ha lenne plusz eszköz, ami megkönnyítené a munkavégzést
  • Szeretnénk többször konzultálni a vezetővel, hogy milyen szinten vagyunk

Egyes cégeknél ezt nem is kell kérni, a próbaidő felénél a vezető szán erre időt, ún munkavállalói értékelőlapot kapunk tőle. Hasonló kérdésekre kaphatunk választ, mindezt írásos formában. A vezető megkérdezheti tőlünk, hogyan érezzük magunkat a vállalatnál, hogy jövünk ki a kollégákkal, van-e bármi, amire szükségünk van ahhoz, hogy könnyebben tudjuk végezni a munkánkat. Ez jól eshet számunkra, hiszen azt az érzést kelti bennünk, hogy nem csak nekünk fontos a vállalat, a cégnek is ugyanolyan fontosak vagyunk.

További cikkek