Ezeket kell tudni a társadalombiztosításról!

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mennyire fontos a társadalombiztosítás. Amennyiben nincs fizetve utánunk, és kórházi ellátásra szorulunk, akkor igencsak mélyre kell nyúlni a pénztárcánkban. Mikor kell fizetni, és mikor nem? Ezeket az információkat szedtük össze egy helyre:

  • TB-t nem kell fizetnünk, ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezünk, legyen szó középiskoláról, főiskoláról, vagy egyetemről.
  • Passzív féléven vagyunk az egyetemen? Nem probléma, még ebben az esetben sem kell fizetnünk semmit, mert rendelkezünk nappalis hallgatói jogviszonnyal.
  • Állandó munkahellyel rendelkezünk? Amennyiben be vagyunk jelentve folyamatosan, úgy szintén nem kell fizetnünk TB-t.

Na és milyen esetekben kell fizetnünk magunk után a társadalombiztosítást?

  • Ha már megszűnt a nappalis viszonyunk a középiskolával, főiskolával, vagy egyetemmel.
  • Alkalmi munkavállalóként dolgozunk? Ha igen, akkor jó, ha tudjuk, hogy magunk után kell fizetnünk a társadalombiztosítási díjat, ami 2019-ben havonta 7500 Ft.
  • Egyetemre járunk, de csak levelezős munkarenden tanulunk? Sajnos ebben az esetben is fizetnünk kell a TB összegét, mert csak nappalis hallgatóknak jár a „kiváltság”.

Nem érdemes packázni a TB fizetéssel, mert ha nem fizetjük, és ha megtalál bennünket a NAV, akkor akár visszamenőleg is visszafizettethetik velünk a TB díját. Érdemes észnél lenni ilyen téren!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük