Ezeket a teendőket végezzük el interjú előtt!

Amikor állást keresünk, kössük fel a nadrágot, mert nem lesz egyszerű folyamat! Pályázzunk meg annyi munkalehetőséget, amennyit csak tudunk. Akkor vagyunk szerencsés helyzetben, ha a vállalatok meginvitálnak bennünket egy állásinterjúra. Ne gondoljuk azt, ha meghívnak bennünket, akkor már miénk is az állás. Gondoljunk csak bele, hogy rajtunk kívül mennyien jelentkezhetnek még ugyanarra a pozícióra. Nézzük végig, milyen teendőket kell elvégeznünk egy állásinterjú előtt:

  • Amennyire csak tudunk, készüljünk fel az interjúra. Vannak ún. állásinterjúval kapcsolatos kiadványok, amelyekben részletesen le vannak írva a gyakran feltett kérdések, mintaválaszokkal. Érdemes rá beruházni, mert hasznos lehet számunkra.
  • Szituációs játék gyanánt is eljátszhatjuk az állásinterjút, hogy élesben jobban teljesítsünk. Ehhez kérjük meg egyik közeli barátunkat, ismerősünket, vagy akár családtagunkat, hogy legyen partnerünk ebben. Játsszák el az interjúztató szerepét, mi pedig legyünk az alanyok. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben megszólaljunk, és szokjuk a körülményeket.
  • Ahogy a magán, úgy a szakmai életben is fontos az elsőbenyomás. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk fel egy interjúra. Lényeges, hogy alkalomhoz illő legyen a megjelenésünk. Egy fekete nadrág és cipő egy elegáns inggel ideális lehet a férfiak számára. A kiegészítőre is oda kell figyelni, fontos, hogy ne essünk túlzásba. Egy karóra feldobhatja az öltözéket. A nők akár egy csinos blúzt is felvehetnek az interjúra, kiegészítőnek pedig nyugodtan viselhetnek nyakláncot és fülbevalót. Az a lényeg, hogy öltözékünkben érezzük jól magunkat a bőrünkben.
  • Nem vagyunk ismerősek a környéken, ahol a vállalat található? Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy juthatunk el a céghez, akkor nézzünk utána az interneten. Készüljünk fel arra is, ha tömegközlekednünk kell. Ebben az esetben induljunk el korábban. Ha személyautóval indulunk, akkor is érdemes előbb indulni, és kapcsoljuk be a GPS-t!

Vegyük komolyan az állásinterjút, mert ez jelentheti belépőnket a munkaerőpiacra! Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy félvállról vesszük, aztán csak bánkódunk, ha egy kis stikli miatt nem minket választanak!

További cikkek