Érdemes kihasználni a próbamunka lehetőségét!

Amikor a cégek új embereket toboroznak, felajánlhatják a próbamunkát, mint lehetőséget. Ez remek ajánlat mind a vállalat, és mind a jelentkező/érdeklődő számára. A cég, azon belül az alkalmazottak már 1 nap alatt is sok mindent megtudhatnak az új jelöltről. Milyen lehet a személyisége, hogyan áll a munkához, mennyire talpraesett, és érdeklődő. Az információkat képes-e gyorsan befogadni, vagy az a típus, aki lassan tanul, de jó munkaerőnek bizonyul. A felső vezetés általában kikéri az alkalmazottak véleményét a jelöltről, ezért viselkedjünk jól…

Nemcsak a cég számára lehet ideális a próbamunka, hanem számunkra is. Ha van rá lehetőség, akkor töltsünk el egy napot a vállalatnál, nézzük meg, hogy milyen a munka élesben. A próbamunka azért is jó, mert már 1 nap után is eldönthetjük, hogy szeretnénk-e hosszabb távon maradni a cégnél, vagy sem. Minden vállalatnál fontosak a munkahelyi viszonyok, kapcsolatok, így betekintést nyerhetünk abba is, hogy milyen a cég szervezeti struktúrája.

Fontos, hogy a ránk bízott munkát végezzük el képességeinkhez mérten. Nem kell attól félni, hogy rögtön az 1. nap elvárják majd tőlünk, hogy mindent tudjunk. Csináljuk meg jól a feladatokat, amelyeket ránk bíznak. Kérdezzünk bátran, ha valamiben nem vagyunk biztosak. A munkatársak pozitívan veszik azt, ha érdeklődünk. Ha azt érezzük, hogy mégsem tetszik a munkakör, akkor is csináljuk végig a napot! Ne gondoljanak ránk rossz szájízzel a későbbiekben!

Beszélni kell még a fizetésről is! Vannak olyan cégek, amelyek próbanapra nem fizetnek, de vannak olyanok is, akik kifizetik! Ha kifizetik, akkor azt a cég határozza meg, hogyan. A legtöbb helyen szeretik, ha rendben mennek a dolgok. Ez azt jelenti, hogy a vállalat egyszerűsített foglalkoztatás keretében oldhatja meg a helyzetet. Az alkalmazottat bejelenti egy napra, és a nap végén megkapja a napi bért. Készpénzben, vagy utalással, mindezek már csak részletkérdések.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük