Amit érdemes tudni a kiválasztási folyamatról!

A kiválasztás az egyik legnehezebb folyamat, amikor új munkaerőt keres egy vállalat. Különösen akkor lehet ez nehéz, ha rengetegen megpályáztak egy állást. A toborzásról, és a betanításról már volt szó, itt az ideje, hogy közelebbről megvizsgáljuk a kiválasztási folyamatot.

 1. Igények felismerése, és elemzése,
 2. Kompetenciák meghatározása,
 3. Eljárások megtervezése, és lefolytatása
 4. Döntés
 5. Ajánlattétel
 6. Beillesztés

A hat pontot nézzük most meg mélyebben.

 1. Igények felismerése: A vállalat felismeri azt, hogy új munkaerőre van igénye. Munkaerőigény a következőképpen jöhet létre: Munkaerőhiány, teljesítménybeli elégtelenség, megüresedés, korábbról fennálló igény.
 • Kompetenciák meghatározása: A készségeket, elvárásokat támaszt a cég a munkakörrel kapcsolatban: Ezt leginkább munkakörelemzéssel, munkaköri specifikációval, és személyleírással tudja ezt megtenni.
 • Eljárások megtervezése, és lefolytatása: Itt beszélhetünk előszűrésekről. Első körben figyelembe veszik, hogy a jelentkezőknek milyen képzettségei, tapasztalatai, készségei vannak. Leginkább önéletrajzból, és jelentkezési dokumentumokból következtetnek ezekre.

Az előszűrés második fázisában tesztekkel, kérdőívekkel, és munkaköri képességvizsgálatokkal tesztelik a jelentkezőket: A tesztek mérhetnek tudást, személyiséget, viselkedést, attitűdöt, vagy magatartást. A munkaköri vizsgálat állhat látás, térérzékelés, reakcióidő vizsgálatból. Nem kizárt a próbamunka lehetősége sem!

 • Döntés: Megszületik a döntés, hogy kit fog alkalmazni a cég. Itt le kell tisztázni, hogy ki lesz a döntéshozó, milyen szempontokat kell figyelembe venni, és milyen súllyal.
 • Ajánlattétel: A jelentkezőt tájékoztatni kell a kiválasztás eredményéről. Sőt akkor is, ha nem rá esett a választás. Ezt mindenesetben udvarias hangnemben, személyre szóló levélben kell a jelölt tudtára adni, és mellé csatolni kell az általa rendelkezésre bocsátott dokumentumokat. Ha valakit felvesz egy cég, akkor már csak a végső egyeztetés maradt hátra.
 • Beillesztés: A munkavállaló olyan kapcsolatrendszert teremt magának, amelyben hatékonyan tud dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük