Érdemes fejleszteni a prezentációs képességet!

Bizonyára a lámpalázat nem kell bemutatni senkinek! Előadást kell tartanunk megannyi ember előtt, ráadásul nem sokszor csináltuk! Érthető hát, hogy előtte izgulunk! A színpad, a fények, és a mikrofon látványa is sokkoló hatással lehet ránk. Rengeteg ember azt várja, hogy mondjunk valami érdekeset. Mit tehetünk annak érdekében, hogy leküzdjük a lámpalázat?

Először is minden az alapoknál kezdődik. Egy jó előadáshoz egy jó prezentáció tartozik. Logikusan, és jól építsük fel a prezentációt! Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a diákat ne zsúfoljuk tele szöveggel, mert lehet, hogy eleinte elolvassa a nézőközönség, de egy idő után biztos, hogy nem fogják elolvasni a többit. Figyeljünk oda, hogy előadásunkhoz mi adjuk a tartalmat. Nagyon sokan elfelejtik, hogy a diasor csak egy segédeszköz, hogy tudjuk, miről is szeretnénk beszélni. Éppen ezért csak címszavakat írjunk a diákra.

Ha elkészültünk a prezentációval, akkor elérkezett az idő, hogy felkészüljünk! Érdemes a tükör előtt elpróbálnunk a monológunkat, vagy kérjük meg barátainkat, családtagjainkat, hogy játsszák el a nézőközönség szerepét!

Jegyezzük meg, hogy nem elegendő egyszer elpróbálni! Memorizáljuk a mondandónkat, hogy minél jobban sikerüljön az előadás. A legfontosabb, hogy magunkat adjuk előadás alatt, a saját személyiségünket vigyük bele, úgy sokkal felszabadultabbak lehetünk, s a közönség is könnyebben elfogadhat bennünket. Az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat előadás közben, érezzük magunkénak az előadóteret!

Érdemes egy kicsit szót ejteni az öltözékről is! Olyan ruhát viseljünk, amiben jól érezzük magunkat, és egyben kényelmes is! Ugyanez vonatkozik a lábbelire is! Kényelmes, de alkalomhoz illő legyen!

További cikkek