A többműszakos munkarend

Beszéljünk egy kicsit a többműszakos munkarendről, mert erről nem sok szó esik. Amikor munkába állunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy hány műszakban fogunk dolgozni. Teljes állásban dolgozhatunk napi 8 órában, 10, 11, és maximum 12 órában. Mindez történhet egy műszakban, de több műszakban is.

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen típusú vállalatnál dolgozunk, és milyen munkakörben.

Ha a turizmusban tevékenykedünk, akkor többműszakos munkarendet kell vállalni. Akik recepción dolgoznak, általában két műszakban dolgoznak, és 12 órában. A reggeli műszak sok helyen 07.00-19.00-ig tart, az éjszakai műszak pedig 19.00-tól 07.00-ig. Vannak olyan munkahelyek, ahol ugyanez a pozíció három műszakos munkarendet igényel, napi 8 órában. Mindennek vannak előnyei, és hátrányai is. Kezdjük először az előnyökkel:

  • Ha többműszakos munkarendben dolgozunk, akkor be tudjuk osztani időnket. Ezalatt azt kell érteni, ha elintéznivalónk van a városban, akkor könnyedén megszervezhetjük napunkat.
  • Nézzük a dolgok jó oldalát, ha éjszakai műszakról van szó. Leginkább csak adminisztratív munkát kell elvégeznünk a munkaidő alatt, és az éjszakázásért cserébe kapunk éjszakai pótlékot is.
  • Nem minden éjszaka húzós. Természetesen vannak időszakok, amikor több a munka, de vannak kifejezetten csendes időszakok is. Vannak olyan munkavállalók, akik jobban kedvelik az éjszakai műszakot.

A többműszakos munkarend hátrányai:

  • A szervezetünk hozzá van szokva a rendszerességhez. Persze egy idő után mindent meg lehet szokni, de vannak, akik számára megterhelő lehet a többműszakos munkarendben történő munkavégzés.
  • Az éjszakázást bírni kell. A kávé, és társai nagy segítséget jelenthetnek számunkra…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük