Az exit interjú és annak előnyei

Mit kell tudnunk az exit interjúról, magyarul a kilépő interjúról. Már a neve is elég beszédes, hiszen magában foglalja, hogy ezt a felmondást követően az utolsó beszélgetés a távozó kollégával. Ezt a fajta interjút vagy elbeszélgetést több okból is megszokták tartani a HR-es kollégák, vagy maguk a cégvezetők, hiszen sokszor tanulságos és építő jellegű tud lenni a cég életében. Lássuk mik, ezek a pozitív elemek.

Egy kolléga több ok miatt is távozhat a cégtől, lehet ez belső viszály, egy nem jól kezelt probléma, de az is lehet, hogy csak kapott egy jobb ajánlatot esetleg lakhelyéhez közelebb eső állást. Minden esetre beszédes tud lenni minden alkalmazott távozása vagy felmondása. Ilyenkor képes egy vezető vagy kisfőnök rájönni arra, hogy mi az, ami valóban zavarta vagy zavarja a többi kollégát. Esetleg a munkakörülmények, egy kolléga, vagy maga a főnök hozzáállása. Egy haladó gondolkozású vezető ilyenkor meghallgatja ezeket a problémákat, és cége sikere érdekében próbál ezeken javítani.

Egyre fontosabb a nagyobb, de akár a közép és a kis cégek életében is, hogy a munkavállaló ne hirtelen elhamarkodva és mérgesen hagyja el a céget, hiszen az nem később visszaüthet a cégre. Sosem tudhatjuk, hogy az a személy másnap mit posztol majd a saját közösségi oldalára a cégről. Így az utolsó beszélgetés erre is alkalmas lehet, hogy kibeszélje a másik fél a gondjait, bántalmait, és higgadtan nyugodtan távozzon a cégtől.

Az exit interjú tehát egy fontos eleme a közös múlt és munka lezárásának a cég és a munkavállaló között. Egyes ilyen beszélgetésekből sokat tanulhat mindenki és saját erősségére fordíthatja azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük