A folyamatos tanulás kifizetődő számunkra

A munkaerő piaci változások ránk is nagyhatással vannak. A technológia folyamatos fejlődése megállíthatatlan. Rengeteg munkakör átalakul, és vannak olyanok is, amelyek teljes egészében megszűnnek. Éppen ezért a folyamatos tanulásra készen kell állnunk. Milyen területeken érdemes elmélyedni?

Az egyik legfontosabb terület az informatika. Ma már nagyon kevés munkahely mondhatja el magáról, hogy nem dolgozik valamilyen számítógépes rendszerrel. Ha megnézünk egy álláshirdetést, láthatjuk, hogy alapszintű számítógépes ismeretekkel rendelkeznünk kell. Amennyiben magasabb pozícióban szeretnénk dolgozni, akkor jobb, ha haladó szinten vagyunk informatikából.

A másik kiemelendő terület a nyelv. A legtöbb vállalatnál már nem elegendő csak angolul beszélni, hiába ez a világnyelv. Vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten két nyelvismeretet várnak el tőlünk. Milyen nyelvek jöhetnek szóba? Egyre több helyre kérhetik a német, és a francia nyelvtudást. Természetesen a vállalatok is felismerték, hogy a folyamatos képzés kifizetődő számukra is.

Be kell látnunk, hogy az egyetemi képzés hiánya megmutatkozhat szakmai tudásunkban. Persze a gyakorlat mindennél fontosabb, de a munkahely teljes mélységében mégsem tudja átadni számunkra az elméleti alapokat. Ezért nagyon fontos a főiskolai, és egyetemi képzés, mert az elméleti alapokra lehet igazán ráépíteni a gyakorlatot. Komolyabb pozíciókhoz nélkülözhetetlen a diploma megléte.

Magasabb pozícióba szeretnénk kerülni, és ehhez el kell végeznünk egy képzést? Vágjunk bele, ha nagyon szeretnénk. Az élethosszig tartó tanulás megállja a helyét, különösen napjainkban. Ha teljesen más területű képzésbe fogunk, az sem baj, jobb, ha az ember több lábon áll manapság. A vállalatok szeretik a mobilis munkaerőt, legyen ez a szemünk előtt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük