Kamionsofőrként a munkaerőpiacon

Egyre népszerűbb a kamionsofőri állás a munkát vállalók körében. A legtöbben nekiveselkednek a külföldi munkavállalásnak is. Azonban jó, ha átgondoljuk, a külföldi munkavállalást mielőtt döntenénk. Alapjáraton jól hangzik az, hogy külföldön dolgozzunk, na de a nehézségekkel számolunk? Gyakorlatilag, ha útnak indulunk, magunk mögött hagyunk mindent. (Ha nem köt semmi minket jelenlegi lakóhelyünkhöz, nincsen családunk, úgy sokkal könnyebb külföldre menni.) Fel kell készülnünk arra, hogy baráti kapcsolataink át fognak alakulni. Idővel ki fog derülni, hogy kik lesznek azok, akikre majd számíthatunk.

A kapcsolatokon túl mérlegeljük képességeinket, és tudásunkat is. Egy kamionsofőri pozícióhoz az alábbi képességekre, és készségekre lesz szükség:

  • Megfelelő jogosítvánnyal megléte.
  • Nyelvtudás: Ha külföldre szeretnénk menni, akkor jó, ha legalább középszinten beszélünk nyelvet. Nyelvvizsgát kérhetnek tőlünk a cégek, de a legfontosabb, hogy tudjunk idegen nyelven beszélni.
  • Tapasztalat: A kamionsofőri pozícióhoz nélkülözhetetlen a megfelelő tapasztalat. A vállalatoknak olyan munkaerőre van szüksége, aki jól vezet az időjárás viszontagságai között is.

A kamionsofőri állás bizalmi állás is egyben. Előfordulhat, hogy kérhetnek tőlünk erkölcsi bizonyítványt is.

Melyek azok az országok, amelyek népszerűek a kamionsofőri állás szempontjából?

Európában Németország, Ausztria, Svájc. A tengerentúli országok közül kiemelkedik Kanada. Fontos tudni, hogy Kanadában munkavállalói vízumot kell igényelni, ha kint szeretnénk dolgozni. Könnyebb helyzetbe kerülhetünk, ha maga a vállalat szponzorál bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük