A stressz legfőbb tünetei II!

Folytatjuk korábbi témánkat, miszerint melyek lehetnek a stressz legfőbb tünetei. Mielőtt beleásnánk magunkat a tünetekbe, le kell szögezni: figyeljünk arra, hogy testileg és lelkileg is megmaradjon az egyensúlyunk, s ha úgy érzzük, hogy feszültebb időszakot élünk, akkor is tegyünk annak érdekében, hogy a feszültséget teljes mértékben kiiktassuk életünkből. Alapjáraton beszélhetünk pozitív és negatív stresszről is, de az emberek többsége leginkább a negatív stresszt éli meg a leggyakrabban. S hogy milyen tünetei lehetnek a stressznek, ezt az alábbi lista mutatja:

Alvászavar: Korunk modern problémája közé sorolható az alvászavar, amely nagyon sok embert érint manapság. A stressz, és a feszültség miatt nem tudunk aludni, sokára alszunk el, legtöbbször hajnalban, úgy, hogy reggel már kelnünk kell. Valljuk be, hogy a 3-4 óra alvás nem pihentető. Úgy érezhetjük magunkat, mintha átment volna rajtunk egy úthenger. Sajnálatos módon a stresszt nem tudjuk elodázni, de tudjuk kontrollálni. Lefekvéskor ürítsük ki elménket, és próbáljunk meg pozitív élményekre gondolni. Ha segít, akkor hallgassunk zenét, vagy olvassunk pár oldalt kedvenc könyvünkből. Az a lényeg, hogy próbáljunk meg kikapcsolódni alvás előtt. Gyógyszerhez semmiképpen se nyúljunk, pl ne vegyünk be altatót, mert attól csak „tompábbak” leszünk másnap. Egy nyugtató tea viszont ideális lehet este. Könyv, zene, tea. Kell ennél jobb egy ellazulós estéhez? …  ?

Torokfájdalom: „Torkig vagyok az egésszel” -figyeljünk az ilyen reagálásokra, mert ezeknek a kijelentéseknek súlya van! Amennyiben szorongunk, vagy folyamatos stressz ér bennünket, érezhetjük azt, hogy gombóc van a torkunkban, és az érzés nem múlik! Ez a tünet leggyakrabban akkor jelentkezik, ha nem mondunk ki valamit, de bánt bennünket. A munkahelyen ez sokszor előfordulhat, különösen akkor, ha a főnökkel nem értünk egyet. Figyelnünk kell arra, hogy valamilyen formában ki kell mondanunk véleményünket, mert ha magunkban tartjuk akkor azt érezhetjük, elnyomás alatt vagyunk. Fontos ezt megfogadni akkor, amikor csapatban kell együtt dolgozni, és döntést kell hozni egy fontos kérdésben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük