Ezek a home office hátulütői!

A legtöbb munkavállaló álma, hogy otthonról dolgozhasson. Nem kell bejárni a munkahelyre, saját időbeosztás szerint lehet végezni a feladatokat, a kollégákkal sem kell érintkezni, s még a főnökkel sem kell beszélni! Elsőre jól hangzik mindez, de ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor a home office-nak vannak ám hátulütői is, ha hosszabb ideig otthonról dolgozunk. Nézzük át a negatívumokat:

  • Könnyedén antiszociálissá válhatunk. Nem tesz jót az, ha hosszú ideig csak otthon vagyunk, és nem mozdulunk ki sehová. Alapvetően társas lények vagyunk, és ha begubózunk, lemaradunk az élet történéseiről.
  • Mivel javarészt otthon vagyunk, hajlamosak lehetünk elhanyagolni magunkat. Példának okaként napokig ugyanabban a ruhában vagyunk. Otthonra minek öltözzünk ki? Teljesen jogos, de attól, hogy otthonról végezzük a munkát, nem kell elhanyagoltan kinéznünk. Jelenesetben az otthont kell munkahelyünknek tekinteni, s figyeljünk oda a személyes higiéniára.
  • Bármikor adódhat olyan helyzet, amit az irodából egyszerűbben meg lehet oldani, mint otthonról. Ha bent vagyunk a cégnél, a munkatársak is tudnak segíteni bizonyos feladatokban. Akárhogyan is nézzük, otthonról nehezebb segítséget kérni, s ha elakadtunk egy folyamatban, csak akkor folytathatjuk a munkát, ha sikerült megcsinálni az adott feladatot.
  • Nem mindenki tudja beosztani az idejét. Mivel otthonról dolgozunk, lényegében saját időbeosztásban dolgozunk. Vannak, akik hajlamosak mást csinálni, s csak jóval később állnak neki a munkának, ami a minőség rovására mehet. Ha home office-ban dolgozunk, a hatékonyságot ugyanúgy hoznunk kell, mintha az irodában dolgoznánk.
  • A technika ördöge bármikor megtréfálhat bennünket: legyen szó áramszünetről, vagy egyszerűen nem tudjuk beindítani a laptopunkat.

Láthatjuk, hogy az otthoni munkának is vannak hátrányai, különösen akkor, ha hosszútávon dolgozunk otthonról. Meg kell találni az egyensúlyt a home office és a szociális élet között. Munka után mozduljunk ki otthonról, találkozzunk barátainkkal, ismerőseinkkel, vagy csináljunk bármit, ami kimozdít bennünket.

További cikkek