A kiválasztás után ez történik a munkavállalóval

Korábban már szóba került a toborzás. Ilyenkor a vállalatok vagy cégen belül keresnek embert megüresedett pozícióba, vagy külsős munkavállaló után néznek. A kiválasztási folyamatról a későbbiekben lesz szó, most a kiválasztás utáni folyamatról kell néhány szót megemlíteni, ami a betanítás, bevezetés időszakát jelenti.

A kiválasztási folyamat akkor mondható sikeresnek, ha a munkavállaló betanítására sor kerül. A bevezetés azt jelenti, hogy a dolgozót fogadják a munkahelyén. Megismertetik mindazzal a tudnivalóval, és ismeretanyaggal, amely nélkülözhetetlen lesz a munkavégzéséhez. A betanítás folyamán pedig a szükséges tudnivalókon túl azt is meg kell tanítani, hogyan tud balesetmentesen dolgozni. A bevezetés során az új munkavállalót szocializálni, és integrálni kell a szervezetbe, mert csak így lesz hatékony a későbbiek folyamán a munkavégzés. Fontos, hogy az új munkatárs érezze, hogy fontos a vállalat számára. Az integrálás egy hosszú, és bonyolult folyamat, amely a kiválasztással kezdődik, és a bevezetéssel folytatódik.

A bevezetési folyamat részei:

  • A munkavállaló megismerkedik a vállalat történetével (alapítás, milyen terméket, vagy szolgáltatást értékesít, milyen a jelenlegi helyzet a piacon stb)
  • Be kell mutatni a munkatársaknak, és a vezetőségnek!
  • Megismeri a munkaszerződésben foglaltakat, a munkaköri leírást is kézhez kapja!
  • Munkavédelmi, és baleset megelőzési oktatásban kell részesülnie az új munkavállalónak!
  • Oktatási, továbbképzési lehetőségek ismertetése,
  • Munkakörnyezet, és a munkavégzéshez szükséges eszközök bemutatása, megismertetése!
  • A munkába álláshoz szükséges adminisztratív ügyek intézése, bérezés, javadalmazás letisztázása.

A bevezetési, betanítási időszakot jól meg kell szervezni, mert az újonnan érkezőnek ez lesz az első benyomása, amely meghatározó lesz. Különös tekintettel kell lenni a pályakezdőkre, mert a legtöbbjük még csak ismerkedik a munkával! Természetesen, ha belső toborzást alkalmaz a cég, akkor könnyebb dolga van…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük