Ezeket kell tudni a külföldi munkavállalásról

Bizonyára sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehet külföldön dolgozni. Először is azt kell letisztáznunk magunkban, hogy mi célból mennénk ki. Azért, hogy jobb fizetést kapjunk, mint itthon? Vagy azért, mert a nyelvtudásunkat szeretnénk felhozni egy bizonyos szintre? Esetleg kalandvágyból? Legyen bármi is az oka, az alábbi dolgokkal, jó, ha tisztában vagyunk, mielőtt útnak indulunk.

Vegyük sorra azokat az országokat, amelyek számításba jöhetnek számunkra. Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen nyelvet tanultunk a korábbiakban. Az angolt szinte mindenhol beszélik. Ha Nagy-Britanniába tervezünk menni, alaposan gondoljuk át, mert a Brexit miatt bizonytalanná válhat a helyzetünk. A tengerentúli országok is vonzanak bennünket? Amerika, vagy Kanada? Jó, ha tudjuk, hogy ezekben az országokban kizárólag munkavállalói vízummal tudunk dolgozni, amelyet meg kell igényelnünk. Ha tanulni szeretnénk kimenni, akkor is kell igényelnünk tanulói vízumot. Ha nem tudjuk ennek a menetét, keressünk fel olyan vállalatot, amely kifejezetten ilyen ügyek intézésével foglalkozik. Ugyan keveset beszélünk erről a kontinensről, de Ausztrália is népszerű mind a tanulás, és munkavállalás tekintetében. A szabályok itt is ugyanazok, mint Amerikánál, vízum szükséges a tanuláshoz, és a munkához is. Ha a tengerentúli országok egyikébe megyünk, akkor több alaptőkével kell rendelkeznünk, mintha egy európai országba mennénk. Amennyiben jó a német tudásunk, akkor választhatjuk Ausztriát, vagy Németországot is. A népszerű országok közé tartozik Svájc is. Láthatjuk, hogy van választék bőven.

Beszéljünk egy kicsit a nehézségekről is, mert persze jól hangzik, hogy külföldön dolgozzunk, vagy tanuljunk, de belegondoltunk már, mi várhat ott ránk? Nem csak a szakmai, de a mindennapi életben is helyt kell tudnunk állni, nem lesz ott mellettünk senki, még akkor sem, ha baráttal, ismerőssel megyünk ki. Példának okaként vegyünk egy számlanyitást. Az ügyintézővel nekünk kell beszélni. Említsük meg azt is, hogy valóban rendelkezünk-e legalább alapfokú nyelvtudással, mert ha nem, akkor nem érdemes kimenni külföldre dolgozni, vagy tanulni.

Jó, ha tudjuk magunkról, hogy mennyire vagyunk türelmesek? Egy új kultúrába történő beilleszkedés hosszú folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Ha be szeretnénk illeszkedni, nézzünk idegen nyelven filmeket, vagy sorozatokat, olvassuk a napi lapokat, legyünk nyitottak az emberek felé! Ismerjük meg, és tartsuk tiszteletben a kultúrájukat, szokásaikat. A kulturális sokk velejáróra lehet a külföldi kint tartózkodásnak. A meglepettség, a zűrzavar teljesen érthető, ne ijedjünk meg, ha ezeket tapasztaljuk magunkon. Vannak magyar közösségek, ahová eljárhatunk, hogy a kezdeti nehézségeket átvészeljük. Kérhetünk tanácsot, útmutatást, ha nagyon elveszettnek érezzük magunkat. Már a facebook-on is találhatunk róluk információt különböző csoportokban, például angliai, vagy kanadai magyarok, de ezeken felül persze találhatunk több csoportot is.

További cikkek