Vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a kkv-k

Vissza nem térítendő támogatás

Az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) talpon maradását célzott támogatási program segíti. A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel .

Azt írták, hogy az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság drasztikus áremelkedéshez vezetett Európában. A kormány a családokat az átlagfogyasztás szintjéig fenntartott rezsicsökkentéssel védi meg. A káros hatásoknak leginkább kitett energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) talpon maradását célzott támogatási program segíti – írták.

A tájékoztatás szerint a cégek negyedik negyedéves rezsiköltségeik növekményének feléhez igényelhetnek majd állami hozzájárulást. A felhívás módosításával az áram- és gázszámlák többlete mellett a megemelkedett távhőkiadások részleges átvállalása is lehetővé vált. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre. A programban vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez.

A kormány idén és jövőre 100-100 milliárdos keretösszeget biztosít a cégek működőképességének megőrzéséhez. A munkahelyek megtartása mellett a program a kkv-k rezsiterheinek tartós mérsékléséhez, a hazai ellátásbiztonság erősítéséhez is hozzájárul – írták. A TIM közölte: a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program részletei az energiatamogatas2022.hu oldalon érhetők el, a regisztráció 2022. október 20-án indul. (MTI)

Forrás: mfor.hu

További cikkek