Vissza kell állítani a mérnöki hivatás rangját

Mérnökhiány

Számos területen hiányzik hazánkban a szakember, mérnökökből is tízezer számban lenne szükség. Képzésük elősegítésére fontosnak tartják a szakértők a korai edukációt.

Magyarország egy összeszerelő műhely lett, és ha egy tollvonással rendbe tennék az oktatást, akkor is 8-10 évre lenne szükség, hogy még több mérnök legyen a magyar munkaerőpiacon – ezt Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke mondta a Napi.hu-nak, hozzátéve, hogy a mérnök is hiánycikk lett Magyarországon. A lap azt írja, a szektorban dolgozó szakemberek becslései szerint Magyarországon tíz- és húszezer között van a hiányzó mérnökök száma.

Ábrahám szerint a mérnöki szakokra jelentkező hallgatók számát meg kellene duplázni, mert ha nem lesz elég mérnök Magyarországon, akkor összeszerelő műhely maradunk. Szerinte nem jó az irány, a közepesen fejlett országok gazdasági csapdájába estünk bele. Azt mondta, az akkumulátorgyárak bővítésének hátulütője, hogy Magyarországon a betanított munkásokat keresik a cégek, pedig az autóiparban az összes tudás a fejlesztő irodákból érkezik.

A megoldást a gyerekek korai edukációjában látja, illetve abban, ha „visszaállítanák a mérnöki hivatás rangját”. Az EJMSZ idén elindított az óvodásoknak egy programsorozatot, amiben „a tagvállalatok fiatal mérnökei keltik fel a gyerekek érdeklődését a mérnökök munkája iránt”.Szerinte „hiányzik, hogy a gyereket fülön fogja valaki, és a fiatal fúrjon, faragjon. Az se baj, ha kicsap egy-két áramkört, majd legközelebb már nem fog”.Az EJMSZ elnöke szerint egyrészt a csökkenő születésszám miatt van mérnökhiány, illetve „fennáll egy gender probléma is, hogy a hölgyek valamiért nem szívesen választják a mérnöki pályát”, pedig „a női mérnökök legalább olyan jók, mint a férfiak: precízek, ügyesek és kitartók”.

Forrás: 444.hu

További cikkek

Magas fizetés itthon is?Magas fizetés itthon is?

Úgy tűnik, Magyarországon is lehet jól fizető állásokhoz jutni. Aki jó szakmával és tapasztalattal rendelkező munkavállalóként igazán jól szeretne keresni, annak már nem kell feltétlenül külföldre mennie dolgozni, hogy megfizessék