Változás a KATA jogviszonyban

Szigorúbban ellenőrzik 2020 közepétől a Katás vállalkozásokat. A munkaviszony ellenőrzésén túl a többes katás jogviszonyok kerülnek majd célkeresztbe – nyilatkozta a pénzügyminiszter az Mfornak. Varga Mihály azt mondta, a 360 ezres katás adózói kör nem jelent ugyanennyi vállalkozót, ezért azok a vállalkozások számíthatnak kedvezőtlen változásokra, amelyek több katás érdekeltséggel is rendelkeznek, például egyéni vállalkozóként és társas vállalkozás tagjaként.

A miniszter szerint az új intézkedések, amelyek a katás adózói körbe tartozást, nem pedig magát az adózást érintik, 2020 közepén léphetnek hatályba. Varga Mihály szerint ugyanis nem lenne elegáns év közben módosítani a szabályokon. Korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is nyilatkozott a várható változásról. Vele is konzultált a kormány az átalakításról. Ő arról beszélt, azért van szükség a korrekcióra, mert a kata már a versenyképességet rombolja. Arról van szó, hogy miközben a munkaadók egy része a törvénynek megfelelő munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatja a dolgozóit, más cégeknél katába kényszerítik az alkalmazottat azokban a munkakörökben, amelyeket pedig a munkajogi szabályok szerint munkavállalóként kellene ellátni. Magyarul csalnak. Ezzel pedig versenyhátrányba hozzák a törvényi előírásoknak megfelelően foglalkoztató cégeket.

Forrás: hvg.hu

További cikkek

Optimista álláspiacOptimista álláspiac

2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől – derül ki a Profession.hu