Újabb bejelentési kötelezettség a vendéglátásban

Bejelentési kötelezettség

Nem örülnek a vendéglátósok az újabb bejelentési kötelezettségnek, s ráadásul úgy tűnik, nem tudni még hogyan zajlik le a gyakorlatban.

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el – írja a Telex. Az adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK) mellett az adóhatóság és a statisztikai hivatal is látja majd. A portál több érintettet is megkérdezett, akik szerint a gyakorlatban lehetetlen betartani a szabályt. Az intézkedést azért vezették be, mert így jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye és a friss adatok alapján lehet fejleszteni az ágazatot, de a turisztikai ágazat fehérítése is szempont volt.

Van akiket nem érint a bejelentési kötelezettség

Mindössze három kivétel van az adatszolgáltatási kötelezettség alól, ezek a következők:a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek, rendezvényi (fesztivál) étkeztetés, illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi). Rajtuk kívül minden büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely köteles regisztrálni, rögzíteni a termékkínálatát és elkezdeni a valós idejű adatszolgáltatást.

A minőség és hatékonyság romlását eredményezheti

A Telex megkérdezett több vendéglátóst is. Volt, aki azt kérdezte, mi a teendő, ha nincs internet a bérleményben, ahol dolgozik. Felmerült a kérdés, hogy minek minősülnek az állandó koncerthelyeken működő büfések, vagy hogy kiskapunak számít-e a zárt körű rendezvény. Van olyan, aki szerint a szabály miatt „égszakadás-földindulás” készül a vendéglátásban. „Ez az új követelmény azonban az eredményesség, a színvonal, a kiszolgálási minőség, illetve a hatékonyság romlását eredményezi. Egyszerűen nem lesz lehetőségem odatenni magam 100 százalékban, hanem majd adatokat szolgáltatok helyette.” – mondta az egyik megkérdezett.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Mikor jön a siker?Mikor jön a siker?

Nem népszerű a fizikai munka sem a fiatalok, sem a középkorúak körében. A tény az, hogy a fizikai munka megterhelőbb, mint a szellemi munkakörök, valamint végzése sokszor erős koncentrációt és