Többszáz milliárd foglalkoztatásra

Foglalkoztatási támogatás

A hazai álláskeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak – hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy a munkaerőpiaci aktivást és a foglalkoztatottak arányát növelje, ezért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) terhére összesen több, mint 460 milliárd forintnyi forrást fog felhasználni 2030-ig, és ezen pályázatok nagy részét már idén meghirdetheti – jelezte szerda reggeli közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca a kkv-knak szóló idei pályázati dömpingre hívta fel a figyelmet (450 milliárdos keretet említve), és a  munkaerőpiaci aktivitással és foglalkoztatással kapcsolatos keretről tett jelzést. Azért említ 2030-as dátumot utóbbi pályázati keretek felhasználhatóságára, mert a 2021-2027-es ciklusnak addig tart a tényleges forrásfelhasználási határideje. A már felszabadított uniós forrásokról és a további kilátásokról a Portfolio egésznapos konferenciát szervez márciusban.

Az NGM  bejelentése kapcsán felidézi, hogy 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7%, így meghaladja az EU átlagát. Azt is rögzíti, hogy 4% körüli idei GDP-növekedés a cél, illetve a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája kapcsán az a cél, hogy 78%-ról 85%-ra növekedjen. Ennek érdekében a GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül a kormány több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaság, a vállalkozások számára.

Forrás: portfolio.hu

További cikkek