Több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt

Munkahely

A női önfoglalkoztatók száma az unióban hazánkban a legnagyobb és a KATA változás sem vetette vissza a vállalkozási kedvet – véli a munkaerőpiaci szakember. Hazánkban a nők esetében szilárd a vállalkozói szféra.

Szalai Piroska, munkaerőpiaci szakértő elemzése szerint sok a női vállalkozó hazánkban, ezzel együtt képzettebbek és jóval több alkalmazottal büszkélkedhetnek, mint az unió többi tagállamában. Az elemzés alapján a magyar munkaerőpiac a legfrissebb adatok szerint is csúcson van és az utóbbi hónapokban is jóval több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt. Szalai Piroska elmondása szerint már négy hónapja több mint 4,7 millióan dolgozunk, köztük több mint 2,2 millió a nő, és idén szeptember végéig mind a három negyedévben a növekedés nagyobb részét a nők adták.

Női önfoglalkoztatók

A szakértő azt is kiemelte, hogy az önfoglalkoztatók száma 2010-hez viszonyítva 27 százalékkal nőtt, 2010 óta pedig 38 százalékkal emelkedett a női önfoglalkoztatók száma. Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy ez a növekedés Európában az egyik legnagyobb, a 27 ország átlagos bővülése mindössze három százalék volt. A szakértő elmondta, hogy a KATA szabályozás átalakítása miatt sem volt kimutatható a csökkenés szeptemberben, ami arra enged következtetni, hogy a valóban a vállalkozásukból élő önfoglalkoztatók a megváltozott adószabályok mellett is folytatják a vállalkozásukat.

Az elemzés alapján Magyarországon a nők esetében is erős a vállalkozói szféra, nagyon sokat fehéredett a gazdaság az utóbbi évtizedben, ami a csökkenő adóknak és az egyszerűsödő, digitalizálódó adóadminisztrációnak is köszönhető. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó lapunk megkeresésére elmondta, hogy a KATA adózás szeptembertől valóban sokkal szűkebb adózó kör számára érhető el, hiszen ezt az adózási formát választó vállalkozó kizárólag magánszemélyektől szerezhet bevételt. A szakértő elmondása szerint a kisadózók nagyobb része emiatt új adózási mód választására kényszerült és tapasztalata szerint az érintett egyéni vállalkozók többsége az átalányadózást választotta.

Megváltozott adózás

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy ugyan szabályrendszere összetettebb, de egy „egyszerűsített adónemről van szó, amelyben az adóterhek előre tervezhetők a bevétel függvényében, a törvényi költséghányad miatt a költségeket nem kell tételesen nyilvántartani, és adómentes bevétel is szerezhető.”„Úgy gondolom, hogy a fennmaradt KATA adózás, valamint a főfoglalkozásban és mellékfoglalkozásban is választható átalányadózás egyaránt kedvező az egyéni vállalkozások többsége számára. A néhány napja kihirdetett őszi adócsomag a helyi iparűzési adó szabályaiban további kedvezményeket vezet be a legfeljebb 25 millió forint éves bevétellel rendelkező vállalkozásoknál” – mondta Császár Zoltán.

A szakértő a továbbiakban kiemelte, hogy „az a tapasztalat, hogy nem zuhant be drámaian a vállalkozások száma, azt jelzi, hogy a KATA alanyok maguk is úgy ítélték meg: a megváltozott adózási környezetben is érdemes folytatni tevékenységüket. Saját praxisomban is azt tapasztaltam, hogy bár döntöttek néhányan a vállalkozásuk bezárása vagy szüneteltetése mellett, a többség folytatta, és ősszel sem hagyott alább a vállalkozási kedv, indultak új vállalkozások.”

Forrás: magyarnemzet.hu, vasarnap.hu

További cikkek