Tért hódít a digitális technológia a HR területén is

digitális technológia

Szakértők szerint a 2023-as év meghatározó digitális technológiája lehet továbbá a mobil HR-applikációk alkalmazása: ahogy egyre több vállalat tér át a pandémia utáni vegyes munkavégzésre és alkalmaz hibrid munkamódszereket, úgy növekszik a kereslet a gyors és praktikus alkalmazások iránt.

A HR-ben a digitális asszisztensek, az automatizált erőforrás-kezelő programok, az algoritmuson alapuló projektmenedzsment eszközök használata már nem csak a jövő megoldásait jelentik – hívja fel a figyelmet a magyar tulajdonú HR-szolgáltató, a WHC. A vállalat mesterséges intelligencián alapuló chatbotja a külföldről érkező munkavállalók koordinálását és a velük való mindennapi kommunikációt könnyíti meg. A McKinsey tanácsadó cég a koronavírus-világjárvány kellős közepén, még 2020-ban jutott arra, hogy a pandémia négy évvel gyorsította fel a digitális átalakulást, a vállalatok által implementált digitális technológiák közül pedig számos megoldás maradt velünk hosszú távon is – ilyen például az online kommunikáció hangsúlyos jelenléte.

Mesterséges intelligencia

Legyen szó csapatmegbeszélésről vagy interjúelbeszélgetésről, a webes videóhívások például már mindennapjaink részét képezik, akárcsak az, hogy a munkavállalókkal sokszor nem egy kolléga, hanem egy algoritmuson alapuló digitális eszköz, például chatbot kommunikál – emlékeztet a WHC. A cég közleményében idézi az IDC tavalyi prognózisát is, amely alapján a világ 2000 legnagyobb vállalatának 60 százaléka fog 2023-ra mesterséges intelligencia- és gépi tanulás-alapú munkavállalói menedzsment-megoldásokat alkalmazni, 2024-re pedig 80 százalékuk fog algoritmuson alapuló projektmenedzsment eszközt használni a munkavállalók koordinálására, képzésére.

A tendencia már ma is tetten érhető: a PwC elemzése szerint a nemzetközi vállalatok HR-megoldásainak már közel fele, 40 százaléka dolgozik mesterséges intelligenciával. Az irodai környezeten kívüli használhatóság igénye számos HR-funkció esetében megjelenik, legyen szó bérszámfejtésről, munkaerő-koordinálásról vagy kommunikációról. A Verified Market Research 2022-ben megjelent, HR-szektorra vonatkozó prognózisa alapján 2028-ra a nemzetközi HR-szoftverpiac értéke várhatóan eléri a 33,57 milliárd dollárt, ebben pedig jelentős szerepet fog játszani a HR-alkalmazások elterjedése. Mindezt annak kapcsán gyűjtötte össze az egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltató, a WHC Csoport, hogy új chatbot indítását jelentette be, amely megkönnyítheti a külföldről érkező munkavállalók koordinálását és a velük való mindennapi kommunikációt.

Kommunikálás chatbotokkal

Közölték: a Jackie Chat-re keresztelt, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot felvértezték azzal a tudással, amivel a kölcsönzött állomány menedzselése tekintetében a WHC-s szakemberek rendelkeznek. A chatbot a nap minden percében rendelkezésre áll, a munkavállalók így azonnali választ kapnak minden kérdésükre. A WHC-nél remélik, a chatbot alkalmazásának köszönhetően egyszerűsödik a kölcsönzött munkavállalókkal való mindennapi kommunikáció, valamint növekszik az elégedettségük is. A WHC munkavállalói számára mindeközben erősödik a munka-magánélet egyensúly, a chatbot segítségével ugyanis már nincs szükség a folyamatos személyes rendelkezésre állásra, hiszen a gyakori kérdések megválaszolásában, a mindennapi segítségnyújtásban a chatbotra tudnak támaszkodni – olvasható a cég közleményében. A WHC külföldi, kölcsönzött munkavállalóit a Jackie Chat például angol, szerb, ukrán és orosz nyelven is képes segíteni, és fejlesztés alatt van a chatbot indonéz nyelvváltozata is.

Forrás: hvg.hu

 

 

További cikkek