Szükségesek a béremelések

Eddig emelkedtek a bérek néhány euroövezeti országban, azonban az elemzők szerint a gazdasági helyzet további romlásával, a cégek, vállalatok lefékezik a béremelések ütemét. Bár a megélhetési költségek emelkedése arra késztet őket, hogy kompenzáljanak.

Emelkednek az álláshirdetésekben kínált fizetések hat vezető euróövezeti országban, köztük Németországban és Franciaországban – írja a Financial Times egy új elemzés alapján. Az ír jegybank és az álláskereső weboldal, az Indeed együttműködésében elkészült elemzés szerint az euróövezeti hirdetésekben feltüntetett medián bér október végén 5,2 százalékkal növekedett éves összevetésben, míg júniusban még 4,2 százalékos volt az emelkedés éves bázison.

Arról nem is beszélve, hogy 2019-ben, mikor az első alkalommal készítették el a felmérést, még 1,5 százalékos növekedést könyvelhettek el. Különösen Németországban emelték kiugró mértékben a tétet a cégek: 7,1 százalékkal ajánlottak többet októberben, mint egy évvel korábban, míg Franciaországban ugyanez az érték 4,7 százalék volt. Írországban és Olaszországban 4, Spanyolországban 3,9, Hollandiában pedig 3,8 százalékkal kínáltak többet a vállalatok, mint egy évvel korábban. A kutatók szerint egyébként az adatokból már kiolvasható, hogy a gazdasági kilátások romlásával a cégek béremelési kedve is lassacskán alábbhagy, ez most még elsősorban a jobban fizető szektorokat érinti, például az IT-t és a pénzügyet.

Az Európai Központi Bank (EKB) persze figyelemmel követi a béremeléseket, hiszen ezek hatására még magasabb lehet az infláció. Az euróövezetben októberben rekord mértékben, 10,7 százalékkal emelkedtek az árak. Az euróövezeti béremelések egyébként szerények voltak, mint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, ahol magas a munkanélküliségi ráta, és nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány. Az EKB mindenesetre azzal számol, hogy az emelkedő megélhetési költségek részleges kompenzációjaként idén 4, jövőre pedig 4,8 százalékkal emelkednek a fizetések az eurózónában.

Forrás: napi.hu

További cikkek