Szükség van a minőségi munkaerőre

Minőségi munkaerő

A most diplomát szerzőknek fel kell készülniük az egész életen át tartó tanulásra, hiszen nagy szükség van a minőségi szaktudásra minden területen.

A szakképzés intézményrendszerének átalakítása, a technikumok megjelenése lehetőséget teremtett arra, hogy a képzések befejeztével, jó tanulmányi eredménnyel egyenes út vezessen a diákok számára a szakképzésből a felsőoktatásba – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára.  Pölöskei Gáborné a Dunaújvárosi Egyetem diplomaátadó ünnepségén arról beszélt, hogy a szakképzés integrálásával egyre több szállal kapcsolódik az egyetem a szakképzéshez.

A legtöbben azokat a szakmákat – villanyszerelő, szakács, pénzügyi és számviteli ügyintéző, cukrász, hegesztő – választották, amelyekből jól meg lehet élni. Hozzátette, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően új szakmák jelennek meg, a munkakörök átalakulnak és egyre nagyobb szükség lesz a minőségi munkaerőre.„ A most diplomát szerzőknek fel kell készülniük az egész életen át tartó tanulásra, folyamatosan és állandóan frissíteniük kell tudásukat” – fűzte hozzá Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a munkaerőpiacon egyre fontosabb a kreativitás és az együttműködés. Egy év alatt épült meg a jelenleg 26 tanulót oktató, 563 négyzetméteres képzőközpont mintegy 240 millió forintból, melyből 146 millió forint állami támogatás. A magyar munkavállalók foglalkoztathatósága és munkaerőpiaci esélyei jórészt azon múlnak, hogy meg tudnak-e felelni a változó korszak elvárásainak. Az elkövetkező években dől el, hogy a magyar munkavállalók, különösen a fiatalok, milyen szerepet tudnak betölteni, illetve elfoglalni a munkaerőpiacon – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu

További cikkek