Sokan jutottak álláshoz Vas megyében

munkaerőpiaci támogatási program

Több mint 6 milliárd forintot fordíthattak két munkaerőpiaci támogatási programra Vasban 2015-től 2023 végéig, csaknem 10 ezer ember kapott valamilyen segítséget a munkavállaláshoz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) keretében – közölte a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

A kormány az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodásban tűzte ki célul, hogy aktív eszközökkel növeli a munkaerőpiaci kínálatot. Az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt programra országosan 256,22 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből Vas vármegyében 5,582 milliárd forintot használhattak fel. Ebből 5238 ember kapott valamilyen segítséget:

  • 624-en kaptak képzési támogatást,
  • 3394-en részesültek foglalkoztatási támogatásban,
  • 1304 munkanélküli vállalkozóvá válását segítették,
  • illetve 55 embernek nyújtottak lakhatási támogatást- írták.

Hozzáfűzték: a munkaerőpiacra való visszajutásban jelentős szerepe volt a programban nyújtott szolgáltatásoknak, a munkaerőpiaci tréningeknek, tanácsadásoknak, amelyek hozzájárultak a résztvevők álláskeresési készségeinek és képességeinek növeléséhez. A 15-25 év közötti fiatalokat célozta az Ifjúsági Garancia Program, amelyre országosan 177,78 milliárd forint, Vasban 3,13 milliárd forint állt rendelkezésre. A Vasban megszólított 10 837 fiatalból 4168 lett az Ifjúsági Garancia Program résztvevője. Támogatásban 3228-an részesültek.

A projekt működése során 523 fiatal képzését támogatták, 2755 fiatal pedig foglalkoztatást elősegítő támogatásban vehetett részt – írták. A program keretében nyújtható, elhelyezkedést segítő támogatások között szerepelt képzési támogatás, képzéshez kapcsolódó keresetpótló juttatás és a helyközi utazás támogatása, valamint foglalkoztatási támogatások (bértámogatás, bérköltség-támogatás, vállalkozóvá válás támogatása).

A programban résztvevők elhelyezkedését mobilitási támogatások nyújtásával is segítette a kormányhivatal, ezek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó utazási költségtérítés és a lakhatási támogatás voltak. A sikeres program megvalósítás érdekében személyes mentori szolgáltatást, valamint álláskeresési, munka- és pályatanácsadási szolgáltatásokat is biztosított a kormányhivatal a résztvevők számára.

Forrás: hellovidek.hu

További cikkek