Sokan elégedetlenek az anyagi helyzetükkel

anyagi helyzet

A romló gazdasági helyzet, az árak elszabadulása nehéz helyzetbe hozta a magyar emberek nagy részét. Sokan nem érzik magukat biztonságban és nem tudnak félretenni sem. Kevés azok aránya, akik biztos tartalékkal rendelkeznek.

A felmérés szerint magas azoknak az aránya, akik úgy érzik, elégedetlenek az anyagi helyzetükkel, új állást vagy végzettséget kell szerezniük. A Portfolio megbízásából 1000 fős reprezentatív internetes kutatást végzett a Datalyze, hogy felmérje a magyar lakosság pénzügyi helyzetét. A felmérés szerint csak a megkérdezettek 31%-a érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69% viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem. A válaszadók mindössze 18%-a rendelkezik 6 hónapra elégséges anyagi tartalékkal, 61 százalékuk maximum egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül.

Az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a érzi úgy, hogy hónapról hónapra él. A megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégséges megtakarításra lenne szüksége, hogy anyagilag biztonságban érezze magát. 70% arról számolt be, hogy nem elégedett az anyagi helyzetével,  55% szerint többet kellene spórolnia, 73% szerint többet kellene dolgoznia, 63% szerint új állást kellene szereznie és a válaszadók 71 százaléka úgy érzi, új végzettséget kellene szereznie. A felmérés szerint a válaszadók 61%-ának egyáltalán nincs, 3%-ának viszont háromnál is több rendszeres megtakarítása van. A megtakarítási formák közül legtöbben az élet- és nyugdíjbiztosítást, a lekötött bankbetétet és a nyugdíjpénztári megtakarítást ismerik.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek