Sok a szakképzetlen álláskereső hazánkban

A regisztrált álláskeresők 32 százaléka szakképzetlen volt a statisztikai adatok szerint. Idén augusztusban 255,7 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, közel 90 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az álláskeresők száma 2020. augusztusához képest 25,8, az előző hónaphoz viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 104,7 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 41 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 132,4 ezer fő (51,8 százalék), felsőfokú végzettséggel 18,5 ezer fő (7,2 százalék) rendelkezett. A tárgyhónapban 144,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 50,2 százaléka álláskeresési ellátásban, 49,8 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 43,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Csongrád-Csanád, Pest, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye is. Az augusztusban a nyilvántartásban 19,8 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 7,8 százalékot jelentett. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 18,1 százalékos növekedés volt az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 93,5 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 36,6 százalékos aránnyal szerepelt 2021. augusztusban. A 25 éven aluli korosztályba 31,9 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 72,7 ezer fő volt. Az előbbiek 12,7 százalékot, az utóbbiak pedig 28,5 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A regisztrált álláskeresők 32 százaléka szakképzetlen volt. A tárgyhónapban összesen 29,1 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 11,7 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 37,4 százalékkal csökkent. Idén augusztusban a foglalkoztatók összesen 28,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, és összességében 94,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 58,4 ezer maradt üres, betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 16,5 ezer volt, melynek 26,9 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Forrás: vg.hu

További cikkek

Kevesebb közmunkásKevesebb közmunkás

„Ahol eddig kilenc közmunkás volt, most csak egy lesz” – mondta Alpár György drárvaszerdahelyi polgármester a HVG-nek arról, hogyan érinti a településeket a közmunkaprogram leépítésének terve. Átmenti megoldásnak indult, idővel