Sikeres volt a válságkezelés hazánkban

Sikeres válságkezelés

A munkaerőpiaci szakértő szerint sikeres volt hazánkban a válságkezelés, hazánk elérte a teljes foglalkoztatottságot. Tapasztalható az a folyamat is, hogy a külföldön szerencsét próbálók lassan visszatérnek Magyarországra.

A magyar munkahelyeket a háború és az uniós szankciós politika miatt újabb krízis veszélyezteti. Ám Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa szerint ezúttal is van rá esély, hogy úrrá legyünk a helyzeten a gyors és határozott kormányzati lépéseknek és a piaci szereplők által tanúsított önmérsékletnek köszönhetően. Ha munka van, minden van – szokta mondani a miniszterelnök. Ám e mondat drámaiságának teljes mélységét leginkább azok érzik át, akik felnőttként élték végig a kilencvenes évek rendszerváltoztatását kísérő gazdasági összeomlást és a rablóprivatizációt, ami együtt járt azzal, hogy szinte néhány hónap alatt vált füstté másfél millió munkahely.

A rosszul fizető állások megszerzéséért, megtartásáért folyó küzdelem velünk maradt több mint húsz évig. Az embereknek meg kellett tanulniuk a jég hátán is megélni. A regisztrált álláskeresők száma a 2002-ig tartó folyamatos növekedés után a 2008-as pénzügyi válság idején érte el a csúcspontját, amikor megközelítette a hatszázezret – szögezi le Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa. Mint mondja, a megrendítő nagyságú számhoz még hozzá kell adni azokét az inaktívakét is, akik akkorra rég kiestek az álláskeresők, vagyis a segélyre jogosultak köréből. A foglalkoztatási rátát tekintve pedig Magyarország leküzdötte magát az Európai Unió leggyengébben teljesítő államává. Az emberek reménytelenségét fokozta, hogy az egekbe szökött az ifjúsági munkanélküliség is: a pályakezdő fiatalok közül legfeljebb minden második talált magának állást. Megkezdődött a fiatal és a jól képzett munkavállalók kiáramlása az országból. Pestisesen szólva, mondja Szalai Piroska, innen volt szép nyerni, de sikerült.

10 év alatt egymillió új munkahely

A 2010-es kormányváltás után kevesen hitték el, hogy a Fidesz–KDNP koalíciós kabinet teljesíteni tudja azon ígéretét, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt. Különösen, mert mindenki tudta vagy a bőrén érezte, hogy a 2010-ben hatalomra került konzervatív pártoknak először az uniós segédlettel leplezett államcsőddel kell megküzdeniük. A közvetlen vészhelyzetben már az is komoly eredménynek számított, hogy nem nőtt jelentősen a munkanélküliség és nem csökkent tovább a foglalkoztatási ráta. 2010-tól kezdve először lassan, majd egyre gyorsabban nőni kezdett a foglalkoztatás és csökkenni a munkanélküliség.

A 20–64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-re megközelítette a 78 százalékot, a regisztrált álláskeresők létszáma pedig 251 ezer alatt maradt a Szalai Piroska által összegyűjtött adatok szerint. Valóban megszületett az egymillió munkahely, Magyarország gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottságot, és megkezdődött a korábban külföldön szerencsét próbálók lassú visszaáramlása az országba. Mindez úgy, hogy a balliberális közgazdák és szakértők minden parlamenti és kormánydöntés után a vállalkozások és az állam csődjét vizionálták, a szakszervezetek pedig egekbe szökő munkanélküliségről zengtek próféciákat. A 2020-ban kezdődött Covid-járvány hirtelen megakasztotta az addig folyamatos fejlődést. Ám mint a szakértő leszögezi, a gyors és határozott kormányzati intézkedéseknek és a vállalkozások gyors reagálásának köszönhetően a munkaerőpiac gyorsan visszapattant a Covid-válság idején.

Munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyvédelmi bértámogatás nagyjából 200 ezer embert mentett meg a munkanélküliségtől. A frissen beindított át- és továbbképzési programok pedig a válságtól leginkább sújtott ágazatokban, például a turizmus és a kultúra területén dolgozóknak segítettek megújítani és kibővíteni szakértelmüket, készségeiket. Az erőfeszítések ellenére Szalai Piroska szerint néhány hónap alatt 100 ezer munkahelyet veszítettünk, a foglalkoztatottak száma 4,5-ről 4,4 millióra apadt a krízis hónapjaiban. Ám a magyar gazdaság rekordgyorsasággal magára talált, és megkezdődött a munkahelyek visszaépülése. Július végén már százezerrel többen dolgoztak, mint a tavaszi mélyponton. A szakértő úgy látja, jó eséllyel elkerülhetjük, hogy az embereknek újra szembe kelljen nézniük a felpörgő munkanélküliséggel, hiszen a kormány ezúttal is gyors és határozott intézkedéseket hozott.

A gazdasági védvonal értéke meghaladja a 2000 milliárd forintot. Elindult a gyármentő program, amelyhez hitel- és garancia­program társul. Célzott támogatásokhoz jutnak az energiaintenzív kkv-k, amelyeket segíti a hitelkamatstop is. Szalai Piroska optimizmusa indokoltnak tűnik annak fényében, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott a Kossuth adón sugárzott pénteki interjújában. A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországnak korábban soha nem látott pénzügyi tartalékokat sikerült felhalmoznia a válság kezelésére. Nem kis részben azoknak a cégeknek a befizetései révén, amelyek az energiaár-emelkedés és az infláció következtében extraprofithoz jutottak. A cégek megértették, hogy a gazdasági válságot, a recessziót csak úgy kerülhetjük el, ha a mostani vészterhes időkben ők is áldozatot hoznak a közösség, vagyis a magyar társadalom érdekében.

Forrás: demokrata.hu

További cikkek