Rosszabbul jártak a nők a munkaerőpiacon

A nők sokkal rosszabbul jártak mint a férfiaka pandémia okozta helyzetben. Az unió legtöbb országában szemmel látható különbség van a két nem munkanélküliségi rátájában. Csehország, Szlovákia és Románia mellett Magyarország is az EU élmezőnyében foglal helyet a nőket érintő bérszakadék tekintetében.

Hazánkban az Eurostat friss kutatása szerint a 20 és 34 év közötti nők harmada veszítette el a munkáját tavaly. A férfiak 10,1 százaléka nem vett részt oktatásban vagy képzésben és nem is dolgozott. A nőknél ez a mutató 29,2 százalékon állt. Greguss Csaba munakerőpiaci szakértő szerint a vizsgált korosztályban sok a pályakezdő nő. Az ő elhelyezkedési lehetőségeiket pedig jelentősen megnehezítette a pandémia. „Érdemes megnézni a rövid ideje munkanélkülieket. Ők általában azért váltak munkanélkülivé, mert többségben a covid által sújtott ágazatokból érkezhettek. Itt gondolunk akár a vendéglátásra, akár a turizmusra ahol szintén a női munkavállalók száma magasabb” – sorolta a szakértő. Az Egyenlítő Alapítvány vezetője, Heal Edina szerint azonban nem csak ez az oka a nők magas munkanélküliségi arányának. „A világon a nem fizetett munka, az otthoni munka, a gyermeknevelés, a háztartás, ennek a munkának a 74 százalékát nők végzik. És ezt sajnos jellemzően Magyarországon is nagyon magas. A nem fizetett munka aránya a covid miatt még jobban megnövekedett, és ez általában a nőkre esett. Ennek eredményeként sok nő maga választotta azt, hogy nem tud többet dolgozni ilyen feltételek között, amikor otthon tanítani kell a gyerekeket” – fogalmazott. Heal Edina azt is hangsúlyozta, hogy mivel a nők általában kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ezért amikor a családnak arról kell dönteni, hogy kinek az állását áldozzák föl, általában a nőkre esik a választás. Az Eurostat adatai szerint nem csak hazánkban, hanem az unió legtöbb országában is magasabb volt a férfiak foglalkoztatottsága, mint a nőké. Viszont voltak államok, ahol a különbség a két nem között alig egy-két százalék körül mozgott. Ilyen például Portugália, Luxemburg, Svédország és Litvánia is.

Forrás: atv.hu

További cikkek

Online karriernapokOnline karriernapok

Bő egy hétig tart még a jelentkezési időszak az SZTE Online Karriernapokra azon cégek számára, amelyek szeretnének bemutatkozni az egyetem jelenlegi és volt hallgatói előtt, illetve nyitott pozíciókat és egyéb