Pozitív hatások a munkaerőpiacon

Létszámbővítés

Bizakodásra adhat okot néhány tendencia a magyar munkaerőpiaci folyamatokban. A cégeknél  leginkább az IT, a logisztika és autóipar, valamint az energia- és közműszektorokban történhetnek felvételek, míg legkevésbé a kommunikációs szolgáltatások, az egészségügy és élettudományok, illetve az alapanyag- és feldolgozóipar területén működő vállalatok létszáma bővülhet.

Több cég tervez bővítést mint leépítést, feszes maradhat a magyar munkaerőpiac a harmadik negyedévben is. Jelenlegi munkaerő-keretét a magyarországi cégek 31 százaléka kívánja bővíteni, miközben ennél kevesebben, a cégek 18 százaléka készül leépítésekre – derül ki a Manpower Magyarország  közzétett munkaerőpiaci előrejelzése alapján. A negyedévente a világ 41 országában 39 ezer munkáltatót megkérdező felmérésben Magyarországon 511 elemű reprezentatív mintavétel történt.

Ez alapján az országos átlag 12 százalékos munkaerőbővítést jelez előre, ugyanakkor ettől az egyes szektorok jelentősen eltérhetnek. A felvételek leginkább az IT, a logisztika és autóipar, valamint az energia- és közműszektorokban történhetnek, míg legkevésbé a kommunikációs szolgáltatások, az egészségügy és élettudományok, illetve az alapanyag- és feldolgozóipar területén működő vállalatok létszáma bővülhet.

A régiókat tekintve Közép-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Budapesten terveznek legtöbben létszámbővítést, miközben Nyugat- és Közép-Dunántúlon jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. A Dél-Alföldön a várakozások az országos átlag közelében alakulnak, miközben Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon stagnálás várható az előrejelzés szerint. Míg a korábbi negyedéveket a nagyobb cégek hangsúlyosabb optimizmusa jellemezte, addig most nincs jelentős eltérés cégméret szerint, valamennyi kategória értékei a 12 százalékos átlag körül alakulnak.

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta, hogy a várakozások szerint jócskán maga mögött hagyja az év első felében tapasztalható időszakos mélypontot a hazai munkaerőpiac. Az autóiparban ismét jelentős munkaerő-szükséglet mutatkozik az iparágban bejelentett beruházási hullám hatására, a feldolgozóipar viszont továbbra is stagnálásközeli állapotban aradhat.

Forrás: vg.hu

További cikkek