Nyílik az olló a nyugdíjaknál

Nyugdíj

A jövőben a kisösszegű nyugdíjasok számát sokkal gyorsabban növeli majd azoknak a rétegeknek a nyugdíjba vonulása, akik életük során kényszerből vagy önkéntesen kiaknázták a közteherviselés optimalizációs lehetőségeit.

Már 35 ezer nyugdíjas kap havi félmillió forintot meghaladó ellátást, miközben még mindig 23 ezren kapnak 40 ezer forintnál kevesebbet. A kormány nyugdíjreformot ígért az uniónak a Helyreállítási alap pénzeiért cserébe – írja az e heti HVG. Az infláció súlya alatt megroppant a nyugdíjrendszer – írha az e heti HVG. Az egyensúlytalanságokat jól mutatja, hogy 2023. januárban drasztikusan megugrott (egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre) a magas, havi 300 ezer forint fölötti nyugdíjra jogosultak száma, míg a legkisebb járandóságot kapóké annál sokkal kisebb mértékben csökkent a KSH friss adatai szerint.

A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra (a tavalyi 9 ezer fő után), miközben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni. Az inflációkövető emelésen túl a magas ellátásra jogosultak száma azért növekszik folyamatosan, mert az új megállapítású nyugdíjak összege átlagosan mindig sokkal magasabb, mint a korábbi években megállapított nyugdíjak összege.

Nincs járulékplafon

Ennek elsődleges oka a valorizáció: a nyugdíjmegállapítás során a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset összegét az előző év nemzetgazdasági nettó átlagkeresetéhez kell igazítani – magyarázza Farkas András nyugdíjszakértő. A magas járandóságra jogosultak számának növekedését erősíti, hogy a kormány 2013. január 1-jétől eltörölte járulékplafont, így ma Magyarországon nincs felső korlátja az elérhető nyugdíjnak.

A nyugdíjasok közti szakadékok szélesedéséhez a 13. havi nyugdíj is hozzájárul, hiszen a minden jogosult a saját havi nyugdíja összegével megegyező mértékben kapja ezt az ellátást, amelyet nem támaszt alá semmilyen plusz járulékfizetés. Az érintettek elkölthető jövedelme a nyugdíjuk összegétől függően méltánytalanul széthúzódik, a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz – mondja a nyugdíjszakértő. A kormány által az uniónak megígért nyugdíjreform első lépéseként jelenleg – az ígéret szerint – készül egy nemzetközi tanulmány, amely majd megalapozza a 2025-ben hatályba léptetendő, a nyugdíjrendszert módosító jogszabály előkészítését.

Forrás: hvg.hu

További cikkek