Tragikus a hazai fogyasztás

tragikus hazai fogyasztás

Visszaesett a hazai ipari termelés az elmúlt évihez képest. Nincs pénzük a magyaroknak, alig lehet mit eladni az országban, csak azért nem teljes az összeomlás az iparban, mert külföldre még el lehet adni a Magyarországon gyártott vagy összeszerelt árukat.

Gyenge számot tett közzé a KSH a magyar ipari termelésről, a részletekbe belenézve pedig nagyon rossz folyamatok látszanak: csak az menti az ipart, hogy külföldön még el lehet adni az itt összeszerelt termékeket, a hazai fogyasztás tragikus. Megerősítette a Központi Statisztikai Hivatal a másfél hete kiadott első becslését: a nyers adat szerint 3,8, a munkanaphatástól megtisztított szám alapján 6,1 százalékkal esett vissza a magyar ipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva egy hónap alatt 0,9 százalékos volt az esés. Most pedig már részletesen is közzétették, hogyan állt össze ez a szám.

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az exportra termelő ágazatok teljesítenek elfogadhatóan, a belföldi eladásra dolgozók pedig rosszabbul, de most nagyon súlyos adat érkezett: az ipari export 4 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés pedig 20 százalékkal visszazuhant. Vagyis annyira nincs pénzük a magyaroknak, hogy alig lehet mit eladni az országban, csak azért nem teljes az összeomlás az iparban, mert külföldre még el lehet adni a Magyarországon gyártott vagy összeszerelt árukat.

A járműipar 19,1 százalékkal nőtt, ezen belül az autógyártásban 25, az alkatrészek gyártásában 14,4 százalékos volt a növekedés. A villamos berendezések gyártásában 16,9 százalékos növekedést mért a KSH, benne az akkumulátorgyártás 28 százalékkal pörgött fel. Minden másban viszont kimondottan gyenge volt a teljesítmény. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 5,1 százalékkal esett vissza. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártásában pedig 11,1 százalékos volt a csökkenés. Gumiból, műanyagból és nemesfém ásványi termékből 20 százalékkal kevesebb készült, a fémalapanyag és fémfeldolgozás pedig 13,9 százalékos csökkenést mutatott be.

Forrás: hvg.hu

További cikkek