Nincs fellendülés az álláspiacon

Európai munkaerőpiac

Egyre kevesebben keresnek állást, de a munkáltatók sem szórják tele hirdetésekkel a különböző platformokat. Az álláspiac lassulására már több munkaerő-toborzó vállalat figyelmeztetett. A jelenség miatt az egyikük jócskán alacsonyabb üzemi eredményt vár a tavalyi év második félévére.

A világgazdaságban tapasztalt bizonytalanság miatt a dolgozók kevésbé kockáztatják az állásváltást, míg a hirdetők is kevesebb állást hirdetnek, ráadásul egyáltalán nem vonzó fizetési ígérettel. A piaci környezet a tavalyi év negyedik negyedévében, abban is kifejezetten decemberben vált kihívásossá a Hays szerint, ám a vállalat már októberben felhívta a figyelmet a munkaerő-kölcsönzés és a kínai kereslet tartós gyengeségére. James Hilton pénzügyi igazgató kedden arról tájékoztatott, hogy a Haysnél regisztrált álláskeresők száma évről évre csökken, ám az továbbra is összhangban van a szezonális trendekkel.

Hilton hozzátette, hogy a felvételi idő ugyanakkor egyre hosszabb. A munkaügyi szolgáltató és toborzó vállalat a piaci becsléseknél szerényebb üzemi eredményt vár a lassuló munkaerőpiac miatt. A londoni központú munkaerőközvetítő 60 millió angol font működési eredménnyel számol a pénzügyi év első felére, míg a piac várakozása erre az időszakra 73 millió angol font – derült ki a vállalat kedd reggeli jelentéséből. A határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazottak piaca különösen nagy kihívást jelentett. Mivel az ügyfelek és a jelöltek lassabb döntéshozatala visszafogta a sikeres közvetítéseket, ebben a szegmensben a cégcsoport díjbevétele összességében 17 százalékkal zuhant világszerte.

Költségcsökkentési sorozat

A Hays legnagyobb üzletágában, azaz a rövidtávú munkaerő-kölcsönzés területén is csökkent a díjbevétele, ott 5 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. A toborzó a kereslet lassulására reagálva költségcsökkentési sorozatba kezdett, a legutóbbi negyedévében 5 százalékkal csökkentette tanácsadók létszámát, 3 százalékkal pedig az egyéb alkalmazottak számát, így a 2024-es pénzügyi év első felében mintegy 12 millió fonttal alakultak alacsonyabban a kiadásai. Dirk Hahn ügyvezető igazgató a közeljövőben sem számít fellendülésre a gyér makroökonómiai kilátásokra hivatkozva.

A vezető szerint még nem látni, hogy meddig tartanak ki a gyenge adatok. Az Egyesült Királyságban például a munkanélküliek száma decemberben már tizedik hónapja csökkent egy hétfőn közzétett kutatás szerint, amelyet részben a KPMG készített. Az üzleti tanácsadó cég munkatársa, Justine Andrew, a jelentésben beszámolt, hogy a vállalkozások pénzügyi nyomás alatt állnak. A feszes költségvetések miatt pedig a toborzók attól tartanak, hogy ez a nyomás a határozott idejű szerződésekre is hatással lesz, a gazdaság ugyanis kevesebb embert alkalmaz rövid távra. Senkinek sem kell a magyar munkaerő – szomorúak az európai munkaerőpiaci kilátások.

Forrás: vg.hu

További cikkek