Nem állunk jól a fizetések területén

Fizetések

Az uniós munkaerőpiaci mutató szerint Magyarországon nagyon alacsonyak a bérek. Igaz, hogy csak a teljes állásban lévőknél vizsgálták a fizetéseket. Így az utolsó előtti helyen állunk.

Egy új mutatót készített az Eurostat, hogy össze lehessen hasonlítani az egyes államok bérszintjét. Az eredmény számunkra lehangoló: a magyar fizetések a második legrosszabbak az EU-ban. A kereseti adatokkal a probléma általában az, hogy a teljes állásban alkalmazottak fizetését veszi csak számításba és a legkisebb, jellemzően rosszabbul fizető cégek dolgozói is sokszor kimaradnak belőle. Az unió statisztikai hivatala most ezt próbálta ellensúlyozni, és a munkaerőpiaci adatokból kiszámolták, hogy mennyi volna az átlagbér, ha a részmunkaidősöket is beleszámolják, úgy, hogy a fizetésüket átváltják 40 órás munkahetire. Ez alapján Bulgáriában 10 300, Magyarországon 12 600, Romániában 13 ezer euró volt egy évi korrigált bruttó átlagkereset 2021-ben éves átlagban.

Akkori évi középárfolyamon 359 forintos euróval számolva – régi szép idők – ez havi 377 ezer forintos bruttó átlagot jelentett Magyarországon. Azóta a bérek jelentősen nőttek, de a forint is nagyot gyengült, vagyis euróba átszámítva valószínűleg még tovább romlott a helyzetünk. Az EU három legjobb adata a luxemburgi 72 200, a dán 63 300 és az ír 53 300 euró. Az osztrák fizetések az unió ötödik legjobb helyére voltak elegendőek. Mindez egybecseng azokkal a szintén 2021-ről szóló fogyasztási és szegénységi adatokkal, amelyeket az Eurostat a múlt héten tett közzé: a magyaroknál kevesebb pénzt csak a bolgárok tudtak költeni.

Forrás: hvg.hu

További cikkek