Az akadémia a pedagógusok mellé állt és javaslatot terjesztett elő

Tanárok

Már tizennégy pedagógust küldtek el állásából. A Magyar Tudományos Akadémia felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy létrejöhessen „egy tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítása.”

A Magyar Tudományos Akadémia újabb állásfoglalásával a kirúgott pedagógusok mellett áll ki. A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a magyar közoktatás jövőjéért érzett felelősségétől vezérelve újabb nyilatkozatot tett közzé. Üdvözlik, hogy az egyre feszültebb helyzetben párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a Kormány és a tanárok képviselőinek részvételével, de a párbeszédet ki kell terjeszteni minden érintettre.

A meginduló folyamat sikeréhez elengedhetetlennek tartjuk az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyükre. Kérjük ennek érdekében a köztársasági elnök közbenjárását. Két pedagógus is arról beszélt a találkozó után, hogy összességében lehangoló volt a mai össznépi pedagógus találkozó. Ezen kívül kifejtik: „Előremutató”, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok béremelésére vonatkozó intézkedési programját. Ezen túlmenően mielőbb biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomások átlagbérét. A tanári pálya vonzóvá tételéhez és a közoktatás színvonalának emeléséhez szakmai autonómiát kell biztosítani a pedagógusoknak. A bérezés legyen teljesítményarányos.

A pedagógus utánpótlás biztosítására meg kell erősíteni az egyetemeken a tanárképzést. A közoktatásnak Magyarországon is meg kell kapnia azt a figyelmet és anyagi ráfordítást, mint a világ élvonalát képező és felzárkózásra törekvő európai és Európán kívüli országokban. A Magyar Tudományos Akadémia felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy létrejöhessen „egy tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását”. Tegnap derült ki, hogy megtörtént a pedagógusok 14. kirúgása, amikor az első vidéki tanárt kirúgták egy pécsi iskolából.

Forrás: mfor.hu

További cikkek