Nagyon sok munkavállaló állása szűnhet meg

Nincs elegendő tartalékuk a hazai cégeknek. Ez derül ki egy felmérésből, melyben hazai cégeket vizsgáltak. A tapasztalatok szerint a vállalkozások egynegyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, további 43%-uknak pedig csak 3 hónapra elegendő ez.

A Via Credit elemzése  arra mutat rá, hogy a legnagyobb veszélyben a kisvállalkozások vannak és ha a vizsgálatot a teljes magyar céges körre kiterjesztenénk, jó eséllyel azt mondhatnánk, hogy sok tízezer cég sok százezer munkavállalója van most nagy veszélyben. Miközben a kormány a maga tempójában halad a gazdaság újraindító intézkedéseivel, a most közölt felmérés alapján még inkább érthető, hogy egyre több gazdasági szakember hívja fel a figyelmet arra, hogy a súlyos helyzetben az államnak azonnal kell cselekednie. A válságállóságot elsőként az alapján vizsgálta a Via Credit, hogy a beszámoló adatai szerinti havi átlagos bérköltségekre (járulékkal együtt) hány havi fedezetet ad a cégek pénzeszközállománya, azaz bevétel és egyéb költség nélkül hány havi bért tudnak kifizetni a vállalatok, ha nincs más bevételük, de kiadásuk sem. „A teljes 30 ezres mintán azt látjuk, hogy a vállalatok átlagosan 55 főt alkalmaznak, így összesen 1,67 millió embernek adtak munkát. Havonta 312 ezer Ft-ot költöttek egy főre, bérekre és járulékokra. A cégek felének (15 ezer) van négy havi bér kifizetésre elegendő tartalék, feltételezve, hogy más költségük és bevételük sincs ebben az időszakban. A cégek negyedének (7 500) pedig alig egy hónapra elegendő a likviditása -mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója. A Via Credit ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez egy elméleti érték, mert nem feltételezhető, hogy a cégeknek ne lenne egyéb felmerülő kiadása és bevétele, hitelkerete – a kritikus iparágat leszámítva, ahol ténylegesen előfordulhat a bevételek teljes elmaradása.

További cikkek

védőnő változás

Mi lesz a védőnőkkel?Mi lesz a védőnőkkel?

A megyei kórházakhoz  tartoznak ez év július 1-től a védőnők. Több bizonytalanság is van az átvétellel kapcsolatban az önkormányzatok részéről is. Hetvenen jelezték a szakszervezetnek, hogy kirúgással fenyegették meg őket.