Informatikus képzés állami támogatással

Tovább nőtt a kereslet a munkaerőpiacon az informatikusok iránt. A szakemberek minden esetben el is tudnak helyezkedni, a folyamatot pedig erősítette az állami támogatású ingyenes informatikus képzés, melynek eredményeként közel másfél év alatt hétszázan találtak munkát. A 2019. januárban induló képzésekre október 8-tól lehet jelentkezni.

A Magyar Időnek Nyisztor József, a Training360 Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozott a témában. Szerinte a szakma iránti érdeklődés nagy, és a fizetések is piacképesek.  Tíz év múlva várhatóan már nem lesz olyan szakma a világon, ahol ne lenne szükség informatikai ismeretekre és ezen a területen jól képzett szakemberekre. Kiemelte: jelentősen felértékelődött a leginkább a duális képzésre hasonlító modellek szerepe az ágazatban, amelyek lényege, hogy egy viszonylag rövidebb, intenzív képzési időszakot követően a résztvevők már az új munkahelyükön csiszolják tovább a tudásukat.  A vállalati szféra munkaerőigényének kielégítéséhez pedig jelentősen hozzájárul az ingyenes, állami hozzájárulással megvalósuló Informatikai fejlesztői karrierprogram. Az ehhez kapcsolódó képzések megvalósításában vesz részt a Trai­ning360. Az ügyvezető hangsúlyozta: az ingyenes képzésre jelentkezőknek nem szükséges alapképzettséggel rendelkezniük, már némi IT-tudással vagy akár a szakirányú végzettséggel bírókat is várják, akik így az IT-szektor egyéb területein is bővítenék tudásukat.  A piacorientált, állami informatikusképzés előnye, hogy rendkívül rugalmas, rövid idő, a legtöbb esetben 2-4 hónap alatt ad gyakorlati tudást, amellyel a leendő szakember azonnal munkába is állhat. Az IT számos területén nem szükséges a felsőfokú végzettség, a vállalatok elsősorban az adott szektorra specializált tudást várják el – hangsúlyozta Nyisztor József.

A program országszerte elérhető, a képzések folyamatosak, hamarosan már a januárban induló kurzusra várják a jelentkezőket. A képzések szakterülettől függően 1,5–2 millió forintba kerülnek, ezt a díjat azonban a felvett hallgatóknak nem kell kifizetniük, azt részben az állam, részben a munkáltatók finanszírozzák. A program 2,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg. Az ügyvezető kiemelte: jelenleg mintegy száz céggel működnek együtt a programban. A januári képzésre október 8-tól lehet jelentkezni.

forrás: magyaridok.hu

További cikkek

Munkaerőhiány jöhetMunkaerőhiány jöhet

Bod Péter Ákos elemzésében föltárja  a gazdasági folyamatok ellentmondásait és a gazdasági következményeket is taglalja. A gazdasági növekedés egyik gátja lehet a munkaerőhiány, ami a járvány lecsengése után várhatóan jelentkezni