Módosítani szükséges a vendégmunkásokra vonatkozó törvényt?

Fülöp-szigeteki vendégmunkások

Jelentősen emelkedett idehaza többek között a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma. Jelenleg több mint ötezren vannak, de további, dinamikus létszámemelkedésük várható. Nógrádi József, a személyzeti szolgáltatás terén piacvezető Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a tapasztalataik alapján úgy látja, szükség lehet a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény tervezett módosítására.

Az elmúlt években egyre több szakma lett hiányszakma, ezek igényeinek kiszolgálásában, a külföldi munkavállalók megnövekedett létszámának kezelésében és az államilag kiemelt beruházások munkaerő-szükségleteinek kielégítésében is fontos szerep juthat az új szabályozásnak – nyilatkozta a szakember a VG-nek. Hozzátette, az utóbbi években jelentősen megnőtt a Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma.

Jelenleg több mint 85 ezren vannak, ami az országban tartózkodó 226 ezer külföldinek nagyjából a 40 százaléka. A külföldi vendégmunkások számát a hazánkba érkező ukrán menekültek nem növelték, hiszen a keleti szomszédunktól származó munkavállalók aránya nagyjából azonos a háború előtti mennyiségükkel. Ennek az oka a nyugatabbi országokban vonzóbb bérek és a nyelvi korlátok lehetnek.

Több mint ötezren a Fülöp-szigetekről

Azonban jelentősen emelkedett idehaza például a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma. Jelenleg több mint ötezren vannak, de további, dinamikus létszámemelkedésük várható. Nagy előnyük, hogy felkészülten érkeznek, képzettek, elég jól beszélnek angolul, gyártási tapasztalataik is vannak, emellett a keresztény hátterük miatt kulturálisan is jobban illeszkednek a hazai környezetbe – mondta Nógrádi József. Megjegyezte, mellettük kínaiak, vietnámiak, indonézek, kirgizek és kazahhok is nagyobb számban tűnnek fel manapság a magyar munkavállalók között.

Magyarország vonzereje a külföldi munkavállalók számára az, hogy itt az Európai Unión belül foglalkoztatják őket, uniós normáknak megfelelő munkakörnyezetben, szabályozott elvárások mentén. A nálunk alkalmazott külföldiek azonban hamar rádöbbennek, hogy az EU-n belül máshol sokkal jobb lehetőségeik is lehetnek és tovább állnak – tette hozzá a szakember. A szakértő elmondta, 500 ezer fővel szeretné növelné a hazai munkaerőkínálatot a kormány, de ebbe beletartozik a jelenleg passzív, belföldi munkaerő-állomány aktiválása is.

Emellett lényeges kérdés, hogy az Ipar 4.0 és az 5G térhódításával a foglalkoztatók milyen automatizálási, digitalizálási programokat indítanak el, amelyek részben képesek lesznek kiváltani az élő munkaerőt. Viszont megjegyezte, évről évre 40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma, amit egyre nehezebb lesz pótolni. Azonban érdekes adat, hogy a hazánkban élő külföldiek közül 2023 első öt hónapjában 59 800 fő kérvényezte a letelepedést és a családegyesítést. Tavaly egész évben ennél kevesebben, összesen 57 527-en.

Forrás: haszon.hu

További cikkek