Nagyon sok orvos hiányzik az alapellátásból

Gyermekorvos hiány

A felnőtt orvosi körzetekben, de a gyermekorvosi körzetekben is nagyon sok orvos hiányzik hazánkban. A probléma az eltelt néhány év alatt is egyre súlyosbodott.

A fiatalok nem szívesen mennek gyermekorvosnak, mert egyáltalán nem vonzóak a körülmények az alapellátásban. Egy 2021-es felmérés adatai szerint az Európai Unió tagországai közül nálunk az egyik legrosszabb a helyzet a gyermekek egészségügyi ellátását tekintve – számolt be róla az ATV. Póta György gyermekorvos az ATV Start című műsorában elmondta, hogy hazánkban őrült nagyok a lemaradások abban a tekintetben, hogy hol és milyen színvonalú ellátást kapnak a gyerekek. Az országon belül nagyok az eltérések, a kelet-magyarországi zsákfalvakban nagyon rossz a helyzet, mert 50 km-en belül nincs gyermekorvos a környéken, és még vegyesellátó háziorvost is csak helyettesítés útján kap a térség.

A fiatalok nem szívesen választják a gyermekorvosi pályát

Póta György arról is beszélt, hogy kevés a megfelelő minőségű szakellátó személyzet. Nagy problémát jelent, hogy a mostani fiatalok nem szívesen választják a gyermekorvosi pályát, ugyanis nem jók a körülmények az alapellátásban. „Egy bizonytalan szolgálatról beszélünk, amivel kapcsolatban minden ötödik évben felmerül a kérdés, hogy még meddig lehet fenntartani a rendszert” – emelte ki.  A gyermekorvosok azt szeretnék, ami önálló, és ami mindent lefed és a maga magas szakmai szintjén biztosítja a gyerekeknek való ellátást, ám mint elmondta, ez a rendszer a hazai egészségügyben nyomokban sem található meg.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek