Ausztriába mennek legtöbben dolgozni

Ausztriai munkavégzés

Úgy tűnik a hazai adatokból, hogy Ausztria a leggyakoribb célpont a kitelepülésre, munkakeresésre. A britekhez kevesebben mentek ki, miután ott megszigorították a bevándorlás feltételeit.

Ismét egyre több magyar vándorol ki külföldre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai azt is megmutatják, mely országokba költöznek leginkább a honfitársaink. Több magyar hagyta el az országot tavaly, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH adataiból. A statisztikák szerint 2022-ben 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, amíg 21 900 tért haza. Ettől magasabb az egy adott évben elvándoroltak száma utoljára 2017-ben volt. Ráadásul 2021-ben még többen jöttek vissza, mint amennyien elmentek Magyarországról.

Ausztriába és Németországba mennek legtöbben, Angliába egyre kevesebben

A Portfolio megjegyzi, jó hír, hogy a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege alig romlott. A 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt tavaly. Ez úgy lehetséges, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött Magyarországra. Ettől magasabb ez az érték utoljára 2015-ben volt. A KSH adatai alapján a tavaly kivándoroltak 44 százaléka Ausztriába, 25 százaléka Németországba, 5-5 százalékuk Hollandiába és Svájcba, valamint a 4 százaléka az Egyesült Királyságba költözött. A Hivatal jelentésében rámutat, amíg a korábban igen népszerű Egyesült Királyságba évről évre kevesebb magyar vándorol (2020 februárjától nem az Európai Unió tagjai a britek, és azóta szigorodott a bevándorláspolitikájuk is – a szerk.), a Németországba költözők száma enyhén, az Ausztriában letelepedőké pedig jelentősen növekedett éves alapon.

Burgenland Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton, avagy német nevén Eisenstadt. Az osztrák gazdasági minisztérium szeptemberi adatai szerint mintegy 21 500 magyar dolgozik ezen az osztrák területen, nagyjából 13 ezer férfi és 8500 nő. Más nemzetiségekhez viszonyítva az osztrák munkavállalók után (a számuk 81 ezer fő, vagyis minden negyedikre jut több mint egy magyar) mi vagyunk a legtöbben. Utánunk a sorban a létszám alapján a románok következnek (2300 dolgozó), aztán a szlovákok (2100 fő) és a németek (1200).A statisztikák alapján a honfitársaink leginkább a kiskereskedelemben (2500 fő), az építőiparban (2100 fő), a gasztronómiában (2000 fő) és a szállodaiparban (1700 fő) dolgoznak.

Sokan elvándorolnak

A létszámuk csökkenése nem várható a szakértők szerint, leginkább a két ország közötti hatalmas bérkülönbségek miatt. Az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer magyar dolgozott Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk „csupán” 40 ezer volt. Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt honfitársaink száma tavaly nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt. A legnagyobb számban az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába élnek kivándorolt magyarok: a szigetországban 160-200 ezren, a németeknél 200 ezren lehetnek.

Forrás: haszon.hu

További cikkek