Mire számítanak a magyarok az anyagi helyzetük terén?

Anyagi felmérés

Nagyon kevesen számítanak arra hazánkban, hogy az elkövetkező időkben javulni fog az anyagi helyzetük. Egy felmérés szerint a legtöbben attól tartanak, hogy romlik a helyzetük és az egészségi állapotuk.

A megkérdezettek több mint fele elvárja a politikusoktól, hogy foglalkozzanak az árak emelkedésével és az emberek reáljövedelmének csökkenésével. A magyar emberek a legjobban attól félnek,

– derül ki a Policy Solutions reprezentatív felméréséből, amit a Népszava szemlézett.

A válaszadók fele az elmúlt egy évben nem tapasztalt változást az anyagi helyzetében, míg közel ugyanennyien (46 százalék) romlást érzékeltek. Mindössze a megkérdezettek 3 százaléka válaszolta, hogy javult a pénzügyi helyzete. A kormánypárti szavazók 36 százaléka is romlást tapasztalt. A kutatás szerint a 2023-as megélhetési válság még szélesebb körben érintette a társadalmat, mint a pandémia alatti gazdasági nehézségek. Mindössze 3 százalék azt válaszolta, hogy számít anyagi helyzetének javulására.

A megkérdezettek 49 százaléka nem vár változást, több mint harmaduk pedig pesszimista. A kutatás résztvevőinek 12 százaléka bizonytalan anyagi helyzetének várható alakulását illetően. A válaszadók fele úgy látja, hogy a magyar állampolgárok egyénenként felelősek vágyaik kiteljesítésében, 45 százalék ebben számít a civil szervezetek közreműködésére is.

A politikusoktól várjuk a javulást

27 százalék azt válaszolta, hogy a gazdaság fejlesztése és új munkahelyek teremtése a politikusok fontos feladata. A kutatásban azt is megkérdezték, mire lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország 20 év múlva virágzó országgá váljon. A legtöbben azt válaszolták, hogy az egészségügyi rendszert kéne javítani. A második helyen a jelentős bérnövekedés és a nyugdíjak emelése áll (29 százalék), a harmadik pedig az ország gazdasági fejlesztése és modernizációja (26 százalék).

Forrás: hrportal.hu

 

További cikkek

Leépít a NokiaLeépít a Nokia

Tízezer munkahelytől válik meg a Nokia. A vállalat arról még nem közölt részletes információkat, hogy mely országokat érinti majd leginkább a leépítés. Világszerte 5-10 ezer állást szüntethet meg a Nokia