Milyen egy hatékony önéletrajz az álláskeresésnél?

Önéletrajzírás helyesen

Sok hibát ejtenek az önéletrajz készítésnél a munkát keresők. Fölösleges információkat közölnek, nem célirányos a mondanivaló. Az általános jelzők az álláskeresőről a HR-esnek nem mondanak semmit.

Összegyűjtöttük, mit írjunk bele és mi az, amit mindenképpen hagyjunk ki belőle. Az álláskeresés sosem egyszerű, főleg, ha egy olyan népszerű pozíciót pályázunk meg, amire akár több százan is jelentkeznek. Ilyenkor az önéletrajz az egyetlen esélyünk, amivel kitűnhetünk a tömegből és meggyőzhetjük a HR-eseket, hogy érdemes minket behívni egy személyes interjúra. Épp ezért fontos, hogy ezeket a hibákat ne kövessük el!

A következő dolgoknak tilos szerepelnie az önéletrajzban:

Hátrányt jelent

  • A születési hely, idő, családi állapot és gyermekek száma mind-mind olyan információ, ami nem a munkaalkalmasság tényezője, de hátrányos megkülönböztetésre adhat okot, ezért ezeket nem szükséges feltüntetni.
  • Elegendő a név, a telefonszám és az email elérhetőség megadása. A lakcím olyan információ, ami által előnyökhöz nem jutunk, de adott esetben hátrányos lehet. Ha olyan munkahelyre jelentkezünk, ami messze van az otthonunktól, akkor a munkáltató tarthat a napi ingázás hátrányaitól, ezért be sem hív az állásinterjúra. Sok esetben jobban tesszük, ha nem tüntetjük fel az önéletrajzban.
  • Fizetési elvárások: ne írjuk bele a fizetési elvárásunkat az önéletrajzba. Ha túl magas összeget adunk meg, kihúzzuk magunkat a jelöltek listájáról, ha viszont túl keveset kérünk, bekorlátozzuk az alkupozíciónkat. Ha mégis kérik az álláshirdetésben, írjunk egy hozzávetőleges összeget, de mindenképpen tegyük hozzá, hogy a „fizetési igényem alkuképes”.
  • Számít a fotó. Ha fotót teszünk az önéletrajzba, ez jelenti majd az első benyomást rólunk, így akár anélkül kieshetünk a jelöltek közül, hogy elolvasták volna az anyagunkat. A legtöbb munkáltató azonban fényképes CV-t kér, ilyenkor kerüljük a családi közös fotóból kivágott vagy a nyaraláson készített fotókat. Persze nem a klasszikus igazolványképet várják a HR-esek, de igyekezzünk olyat csatolni, ami kellőképpen professzionális, emellett szimpátiát ébreszt.
  • Elcsépelt kifejezések: kerüljük az általános jelzőket, mint például a kiváló kommunikációs készség, stressztűrés, eredményorientáltság, pontosság. Ezek önmagukban semmit nem jelentenek. A készségeinket támasszuk alá néhány példával: hány sikeres projektet vezettünk, milyen bevételt értünk el. A lényeg, hogy bátran mutassuk meg, miben vagyunk mások, mitől vagyunk különlegesek.
  • Beszédes e-mail cím: itt az ideje új címet készíteni, ha a jelenlegi nem méltó a megpályázott munkakörhöz. Szerencsére a megoldás pofonegyszerű: egy ingyenes levelezőrendszerben készítsünk egy olyan postafiókot, amely a teljes nevünkből áll, és ezt a címet tüntessük fel az önéletrajzunkban.
  • Nagyobb kihagyások: hagyjuk ki a hónapokat, írjunk egyszerűen csak éveket az eddigi munkatapasztalatainkhoz, például 2012-2013. Amellett, hogy könnyebben áttekinthető lesz az önéletrajzunk, a munkahelyek közti esetleges kisebb, néhány hónapos szünetekre nem hívjuk fel a figyelmet.
  • Túl sok információ: nem szükséges részletezni, miért jöttünk el az előző munkahelyünkről. Csak akkor beszéljünk erről, ha rákérdeznek az állásinterjún. Függetlenül attól, miért döntöttünk a váltás mellett, arra figyeljünk, hogy ne kritizáljuk az előző munkaadónkat.

Az előnyökről

a HR-esnek csak néhány perce jut egy önéletrajz átolvasására, ennyi időnk van meggyőzni őt arról, hogy érdemes behívni minket az állásinterjúra. Az önéletrajz ne haladja meg az 1-2 oldalt, a kinézete legyen könnyen áttekinthető. Az elvárt készségeket emeljük ki jól látható módon, használjunk tagolást vagy más kiemelést, hogy első ránézésre kiugorjanak a legfontosabb információk. A legtöbb önéletrajz hemzseg a helyesírási hibáktól és elütésektől, ez pedig rontja az álláskereső esélyeit. Inkább többször ellenőrizzük le, és nézessük át több emberrel, mert mindenki más szemszögből fogja nézni.

Különösen a dátumokra figyeljünk, ezek szinte mindig rosszul szerepelnek: hol nagy, hol kicsi kötőjel van közöttük, valahol van pont, valahol nincs. Egy tökéletes helyesírással megírt, átlátható önéletrajz az igényességünket és intelligenciánkat bizonyítja majd a leendő munkáltatónknak. Sokan esnek abba a hibába, hogy minden munkahelyet feltüntetnek, ahol dolgoztak és az iskolákat az általánostól kezdik felsorolni. Senki nem kíváncsi arra, hogy valaki 10 évvel ezelőtt eladóként dolgoztunk, ha könyvelői állásra jelentkezünk. Csak azokat a tanulmányokat és munkákat írjuk bele, amelyek a megpályázott állás szempontjából lényegesek.

Fordított sorrend

Mindkét esetben haladjunk fordított sorrendben, tehát a legfrissebb tapasztalat kerüljön legfelülre. Ma már sok pozíció igényel nyelvtudást, ezért hiába mutat jól a nyelvvizsga bizonyítványunk, csak az számít, mennyire aktívan használjuk. Ha nem rendelkezünk semmilyen nyelvtudással, azt ne írjuk bele, töröljük ezt a részt. Fordított esetben, ha nem szereztünk nyelvvizsgát, de kiválóan beszélünk idegen nyelven, bátran írjuk bele az anyagba.

A referenciák alátámasztják az adott készségekkel kapcsolatos állításokat, így hihetőbbek leszünk, mint az a pályázó, aki nem rendelkezik ajánlással. A referenciákat az önéletrajz végén kell feltüntetni teljes névvel, munkakörrel, munkáltatójukkal, valamint írjunk egy rövid leírást a velük való kapcsolatunkról. A jelentkezők gyakran megadják a referenciaszemélyek elérhetőségét, de ezt a lépést kihagyhatjuk.

Forrás: life.hu

További cikkek