Megoszlanak a vélemények a gazdasági kilátásokról és a munkaerőhelyzetről

Gazdasági visszaesés, kevesebb munkaerő

Több felmérés is született már arról, hogy mit terveznek a vállalatok, cégek a járvány és a háború okozta gazdasági helyzetben, de nem egyértelműek a vélemények. Vannak akik leépítést terveznek, ugyanakkor egy részük munkaerőfelvételt is tervez. A kormányfő szerint nőhet a munkanélküliek száma hazánkban.

Egy felmérés szerint a vállalatok több mint negyede elbocsátásokon gondolkodik, míg egy másik kutatás arra világít rá, hogy a cégek 38 százaléka a jelenlegi helyzetben is venne fel plusz munkaerőt.

Nemrégiben kiderült, hogy a debreceni, győri és hódmezővásárhelyi telephelyeit is bezárja a Csíki Sör novembertől, emellett hasonló döntés született a miskolci strandfürdők, a soproni Lövér Hotel és a Wellis ózdi üzemének ügyében, ami a dolgozók jelentős számú elküldésével jár együtt. Bár elbocsátási hullámról egyelőre korai lenne beszélni, az viszont tény, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak a kisebb-nagyobb leépítésekről szóló hírek, ami meglehetősen borús kilátásokra enged következtetni.

Egy kutatás szerint több cég tervez leépítést, mint ahány bővítésben gondolkodik.

A ManpowerGroup munkaerőpiaci szolgáltató vállalat felmérése alapján a covid-járvány első hulláma óta először fordult elő, hogy több cég tervez leépítést, mint ahány bővítésben gondolkodik – számolt be a G7. A kutatás több mint 500 munkáltató megkérdezésével készült, amelynek során az év utolsó három hónapjára vonatkozó terveiket vizsgálták, s ez alapján kiderült, hogy a vállalatok több mint negyede tervezte csökkenteni a dolgozói létszámot.

Az sem ad okot bizakodásra, hogy a 444.hu birtokába jutott hangfelvétel szerint Orbán Viktor arról beszélt Berlinben, miszerint a közelgő recesszióban a mostani 3 százalékról 12-re nőhet a munkanélküliek aránya hazánkban. Nem minden felmérés fest sötét képet a munkaerőpiaci kilátásokról. Ám azon is sok múlhat, hogy az előrejelzések pontosan mikor, milyen iparágakban és mely cégek körében végzett felméréseken alapulnak, mivel több, szintén mostanában készült kutatás egyáltalán nem fest ennyire sötét képet a munkaerőpiaci kilátásokról.

A Randstad Compensation & Benefits riportjában bemutatott felmérés során közel 340 üzleti vezetőt kérdeztek meg, s a válaszaik alapján arra az eredményre jutottak, hogy csak a cégek 9 százaléka tervez elbocsátást, 38 százalékuk pedig a jelenlegi helyzetben is bővítené az alkalmazotti létszámot. Bár ugyanennek a jelentésnek a januári kiadása alapján még a vállalatok 89 százaléka keresett plusz munkaerőt, vagyis ezen a téren jelentős lassulásra lehet következtetni, összességében mégis pozitívnak mondható a toborzásban és elbocsátásban gondolkodók mérlege.

Forrás: liner.hu

További cikkek

Kevés nyugdíjas dolgozikKevés nyugdíjas dolgozik

Egyre kevesebb nyugdíjas dolgozik, miközben csúcson van a foglalkoztatottak száma-ezt mutatják a statisztikai adatok.  Az egyre csak súlyosbodó munkaerőhiányt a kormány részben a rendelkezésre álló munkaerőtartalék segítségével szeretné megoldani. Ide