Közelednek a nők és a férfiak esélyei a munkában

Munkahelyi egyenjogúság

Nincs nagy különbség nálunk a nők és a férfiak között a fizetett munkaórák tekintetében. Ugyanez vonatkozik a nyugdíjakra is.

Magyarországon lényegesen kedvezőbbek a számok az OECD-átlaghoz képest: a magyar nők fizetett munkaóráinak száma és nyugdíjjövedelme sem tér el olyan drasztikus mértékben a férfiakétól, mint más országokban. A férfiak és nők munkaerő-piaci esélyei az elmúlt évtizedekben jelentősen közeledtek egymáshoz. Ennek ellenére a munkaképes korú nők továbbra is rosszabbul teljesítenek, mint a férfiak számos munkaerő-piaci eredmény tekintetében, például az OECD-országokban a nők átlagosan 10 százalékponttal kisebb valószínűséggel vannak foglalkoztatva, mint a férfiak, és hetente mintegy 5 órával kevesebbet töltenek fizetett munkával – írja a Portfólió az OECD nemek közötti egyenlőséget bemutató friss elemzése alapján.

Magyarországra nézve jó hír viszont, hogy az OECD rangsorában az egyik legkisebb különbség a fizetett munkaórák számát tekintve a nők és a férfiak között éppen nálunk mutatkozik. Magyarországnál csak Litvánia teljesít jobban. Az OECD-ben a 65 év feletti nők átlagosan 26%-kal kevesebb nyugdíjjövedelmet kapnak, mint a férfiak. Magyarországon ugyanez a mutató szintén kisebb, mint az OECD-átlag: itthon a férfiak nyugdíjjövedelme 14 százalékponttal haladja meg a nőkét.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek