A nyugdíjasok nagy része továbbra is dolgozna

Nyugdíjas dolgozók

Egy felmérés szerint a nyugdíjasok több mint fele szeretne továbbra is dolgozni, akik pedig dolgoznak úgy látják nem tudják átadni tapasztalataikat. Kritikaként fogalmazták meg, hogy alacsony presztizsű munkákhoz tudnak csak hozzájutni.

A magyar munkaerőpiacon egyedülállónak számító kezdeményezést indít a Magyar Bankholding. Májusban startol az „Aktív+” kezdeményezés, kimondottan a 60 év feletti kollégák speciális elvárásainak, igényeinek megfelelő csomaggal. A Magyar Bankholding az Aktív+ elindítását megelőzően kíváncsi volt arra, hogy a 60 év feletti aktív és inaktív lakosság hogyan tekint a munkaerőpiaci lehetőségeire, milyen motivációik és tapasztalataik vannak, és milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha munkahelyválasztásról van szó. A kutatás online formában, 315 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában.

A nyugdíjasok fele dolgozna

Magyarországon a nyugdíj mellett munkát vállalók közül tízből hatan (63 százalék) azt látják, hogy a jelenlegi és a nyugdíjazásukat megelőző munkájuk jelentősen különbözik. Döntő többségük szerint (73 százalék) a legfőbb különbséget a munka-, illetve feladatkör jellege jelenti. Minden második nyugdíjas dolgozó (51 százalék) úgy látja, nem tudja átadni az évtizedek során felhalmozott tudását – tízből hét dolgozó (67 százalék) szerint döntően épp amiatt, mert teljesen más munkakörben tudott elhelyezkedni. A nyugdíj előtt álló 60 év felettiek ugyanolyan arányban tervezik, hogy dolgoznának a pihenésre szánt évek alatt, mint ahányan nem dolgoznának. Akik terveznek dolgozni (43 százalék), a legfőbb indokként azt emelték ki, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.

A felmérésben résztvevő 60 év felettiek esetében tízből hatan (58 százalék) azonban úgy látják, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni szándékozók számára az alacsony presztízsű, speciális szaktudást nem igénylő munkák érhetőek el, mint a portás, vagyonőr, árufeltöltő vagy takarító. A Magyar Bankholding ezekre a megállapításokra is reagálva alakította ki a többelemű Aktív+ programját, a 60 év feletti munkavállalóinak támogatására, akiknek a száma mintegy 400 fő. „Az egyik legnagyobb munkáltató vagyunk, és ezzel már önmagában komoly felelősségünk van a munkaerőpiacon és minden munkatársunk felé egyaránt. Két éve dolgozunk azon az átfogó HR stratégiai programon, amelynek elemeit idén tesszük láthatóvá. A komplex életciklus programunkkal már a teljes munkavállalói karrierívet, a speciális belépési pontokon, az adott igényeknek megfelelően igyekszünk támogatni” – fogalmazott Dobi Kitti, a Magyar Bankholding emberi erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettese.

Frissdiplomás, kisgyermekes családos programok után itt a nyugdíjas program

Az országos Fusion gyakornoki programból tavaly kilencvenen tudtak átlépni főállású munkavállalóvá, amely mutatja a program sikerét. A komplex munkavállalói életciklus-program ezt folytatja és egészíti ki a teljes szakmai karrierpályára adott támogatással. Az első lépcsőfok a májusban induló, Start+ frissdiplomás program, a Bébi+ a kisgyermekes családokat segíti és támogatja a szülők visszatérését a munkába, májusban pedig rajtol a teljesen új szemléletű Aktív+. Az Aktív+ fő eleme a sajátos, 60 feletti életkorra szabott plusz juttatási csomag. A Magyar Bankholding a Munka Törvénykönyvén felüli plusz szabadnapot biztosít a programban résztvevők számára, és az életkornak megfelelő egészségszűrést és mentálhigiénés tanácsadásokat is igénybe tudnak venni a kollégák.

Fontos az én-idő, képzések, mentorprogram

A minőségi idő és az én-idő ugyancsak fókuszban lesz, a dolgozói jóllétet számtalan szabadidős kikapcsolódási lehetőség támogatja majd. Az unokákkal közös programokra, így akár egy közös nagyszülő-unoka fotózásra is biztosít keretet a Magyar Bankholding. A szakmai munkavégzést képzések, köztük digitális készségfejlesztések kísérik. Folyamatosan alakulnak a vegyes életkorú csapatok, ami nem csupán egyirányú tudásmegosztást tesz lehetővé. Az Aktív+ része a mentorprogram, amelynek célja a 60 év feletti életkorú dolgozók bevonása a tudásátadásba. Nagy hangsúlyt kap majd a közösség: a szenior kollégákat munkahelyi közösségi csoport várja rendszeres programokkal, amelyben aktívan részt vehetnek, hogy javaslataikkal, ötleteikkel hozzájáruljanak az Aktív+ folyamatos fejlesztéséhez.

Az Aktív+ programelemei találkoznak a nyugdíj előtt állók elképzeléseivel. A Magyar Bankholding kutatásában a megkérdezettek számára a nyugdíj melletti munkavégzés során elsődleges fontosságúak a juttatások és a fizetés, de a rugalmas munkavégzés, a szakmai kompetenciák fejlesztése és a munka-magánélet egyensúlya egyaránt a legfontosabb nyolc szempont között szerepelnek. A felmérés során a bankcsoport arra is kíváncsi volt, a dolgozók milyen nyugdíjazás előtti időszakot támogató, gondoskodó programokat látnának szívesen. Minden harmadik válaszadó az önkéntes nyugdíjpénztári és előtakarékossági hozzájárulást emelte ki, de a plusz juttatások és a fizetésemelés (21 százalék) mellett a szükséges jogi tájékoztatásra is igényük van (10 százalék).

Forrás: uzletem.hu

További cikkek