Kedvezőbb előrejelzés a gazdaságban az osztrákoknál, mint nálunk

Osztrák előrejelzés

Ausztriában jövőre pozitívak a gazdasági előrejelzések, az infláció mérséklődésére is számítanak. A gazdasági teljesítmény idei stagnálása is alig hagyott nyomot a munkaerőpiacon a szomszédunknál.

Szerény gazdasági növekedést és tartósan magas inflációt várnak az idén Ausztriában a Wifo és az IHS osztrák gazdaságkutató intézetek szakértői. A gazdasági nehézségek azonban nem vetik vissza a munkaerőpiacot, az infláció pedig növeli a költségvetési bevételeket, 2024-re számottevőbb gazdasági növekedést és az infláció mérséklődését várják. A Wifo (Wirtschaftsforschungsinstitut) és az IHS (Institut für Höhere Studien) csütörtökön közzétett tavaszi gazdasági prognózisában a 2023-ra vonatkozó tavaly decemberi 6,5-6,7 százalékos inflációs előrejelzésüket 7,1-7,5 százalékra emelték. Tavaly az infláció 8,6 százalék volt Ausztriában.

Jövőre csökkenhet az infláció

Jövőre viszont 3,5 százalékra lassulhat az IHS, illetve 3,8 százalékra a Wifo szerint. A magas energiaárak a legutóbbi előrejelzésben feltételezettnél gyorsabban és erőteljesebben érvényesülnek más áruk és szolgáltatások árában – indokolták az idei várakozás emelését. Gabriel Felbermayr, a Wifo vezérigazgatója csütörtökön Bécsben, az intézet tavaszi prognózisának bemutatóján kijelentette: a politikai döntéshozóknak több figyelmet kellene szentelniük az infláció elleni küzdelemnek. Klaus Neusser, az IHS ügyvezető igazgatója szigorúbb költségvetési politikát, konkrétabb és célratörőbb intézkedéseket szorgalmazott. A magas infláció miatt az adóbevételek nagyobb mértékben emelkednek, mint az állami kiadások, így a nominális bruttó hazai termék az idén várhatóan 7,4 százalékkal 480,6 milliárd euróra emelkedik. Így a Wifo 1,8 százalékos, az IHS 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol az idén.

A decemberi prognózishoz képest nem módosítottak a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésükön, miközben úgy látják azt fékezi a magas infláció és a gyenge nemzetközi kereslet. Reálértéken a Wifo plusz 0,3 százalékra, az IHS plusz 0,5 százalékra számít. Az év második felében a Wifo közgazdászainak megfogalmazása szerint élénkül, az IHS kutatói szerint „stabil növekedési pályára áll” a gazdaság. A jövő évben az IHS 1,4 százalékos, a Wifo 1,8 százalékos gazdasági növekedést vár.

Csökkenhet a munkanélküliségi ráta

Ausztriában a reálgazdasági növekedés 2020-as válságév mínusz 6,5 százalékos visszaesése után 2021-ben 4,6 százalékkal, majd 2022-ben 5 százalékkal nőtt. A 2022-es év második felében azonban a világgazdasági lassulással párhuzamosan az osztrák gazdaság teljesítménye is romlani kezdett. A gazdasági teljesítmény idei stagnálása azonban alig hagyott nyomot a munkaerőpiacon. A Wifo arra számít, hogy az országos munkanélküliségi ráta mindössze 0,1 százalékponttal, 6,4 százalékra emelkedik, míg az IHS változatlan rátára számít. A szakértők szerint jövőre 6,1-6,2 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

 

Forrás: MTI, privatbankar.hu

További cikkek