Idén tíz százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek

Pedagógusbérek

Az uniós pénzek beérkezésétől teszi függővé a magyar kormány a pedagógusok fizetésének emelését. Az államtitkár szerint „Amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke. Ezt a jövő évben 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos emelés követheti. Ezzel összességében három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógusbérek”

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő még januárban írásban arról kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, mekkora most Magyarországon a pedagógushiány. A kormány részéről Rétvári Bence reagált a beadványra.  „A háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére a kormány minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelési folyamatát indította el” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Három év alatt 75 százalékos béremelés jöhet

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzethez eljuttatott válaszában kiemelte, idén januártól 10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek. „Amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke. Ezt a jövő évben 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos emelés követheti. Ezzel összességében három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógusbérek, és egy magyar pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint lehet” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Visszamenőlegesen is megkapják a béremelést

Az államtitkár rámutatott, hogy a béremelés számai 2022. július 29. óta fixek és nyilvánosak. „Valótlan tehát a baloldal és a baloldalt visszhangzó szakszervezetek azon állítása, hogy nem kaptak garanciát az EU-s forrásokból való 75 százalékos béremelésre” – fűzte hozzá. „Az éves emeléseket visszamenőlegesen az adott év január 1-jétől kell alkalmazni. Mindez azt jelenti, hogy a pedagógusok a megemelt bérüket a teljes évre visszamenőlegesen meg fogják kapni a brüsszeli utalást követően. A partnerségi megállapodás decemberi elfogadása már biztossá tette, hogy előbb-utóbb a teljes összegnek meg kell érkeznie, tehát a pedagógusok a teljes béremelési összeghez hozzá fognak jutni” – szögezte le a politikus. Mint fogalmazott, amikor megérkeznek a Magyarországnak járó források, akkor a pedagógusok az idei 10 százalékos és 21 százalékos béremelés közötti különbözetet utólag 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen megkapják. Onnantól pedig a 21 százalékkal megemelt bért kapják a tanárok – jelezte az államtitkár.

Forrás: index.hu

 

 

További cikkek