Húsz év múlva melyek lesznek a legjobb szakmák?

A jövőkutatók mikor azt vizsgálják, hogy néhány évtized múlva milyen szakmák lesznek életképesek, azzal talán nem számolnak, hogy a politikai akarat, a politikai döntés gyorsíthat vagy lassíthat munkaerőpiaci folyamatokat. Sok a megválaszolatlan kérdés. Úgy tűnik, hogy a nyugati társadalmaknak nincsenek  kész  válaszaik  arra nézve, hogy a jelentős felszabaduló tömeges munkaerőt hogyan és mivé képezzék át.

Amit már valószínűsíteni lehet: az adatfeldolgozást elvégzik a gépek, utazási irodákra nem lesz szükség, ahogy postásokra és pénztárosokra sem, de az emberi interakciót, empátiát igénylő tevékenységeket nem fogják tudni átvenni a robotok. A demográfiai helyzet már jól mutatja azt például, hogy az elöregedő társadalmakban nagy szükség lesz idősgondozókra. Kínában a közoktatásban már használnak robotokat, mert nem jut mindenhova képzett tanár. Viszont vannak olyan nagy potenciállal rendelkező területek, amelyekre ma még kevesen gondolnak.  Ilyen például a hulladékmérnök szakma.

A hulladékgazdálkodás problémáit már az átlagember is érzi, egész konkrétan, amikor a ház előtt napokig várakozó teli kukákat kerülgeti. Egyes vélemények szerint ez lehet a jövő leghasznosabb és legnagyszerűbb munkája. A világon évente 2 milliárd tonna szemetet termelünk, egy részét újrahasznosítják, másik része hulladéklerakókba kerül, de a mennyiség folyamatos növekedése már új megoldásokat követel, mert fenntarthatatlan ez a helyzet. A szakértők szerint ezen a területen rengeteg innovációra és találmányra lesz szükség. Alternatív energia tanácsadó A jelen és a közeljövő másik nagy kérdése, a mivel fűtsünk, hogyan hűtsünk. A fosszilis tüzelőanyagokkal járó környezetszennyezés egyre komolyabb tiltakozásokat és elégedetlenséget vált ki, így az alternatív energiaforrások fejlesztése a jövő mérnökeinek komoly perspektívát ígér. A földrengés előrejelző munkának is nagy szerepet szánnak. A várható földrengések pontos előrejelzése egyelőre megoldhatatlan feladat, hatalmas áttörés lenne, ha sikerülne kifejleszteni egy megbízható rendszert. Az egészségügyi mentor is megnő. Mivel a mesterséges intelligencia fokozatosan átveszi az orvosok szerepét a diagnosztikában és az operációk során, így ma még ismeretlen szerepek alakulnak ki az egészségügyben. A mentor munkája azután kezdődik, hogy a robot vagy az orvos elvégezte a dolgát. A mentor ellenőrzi, hogy betartja-e a beteg az előírásokat, ajánlásokat, és segít abban, hogy képes legyen megszabadulni rossz szokásaitól, a helytelen életmódtól. menő szakma lehet a szerv, testrész fejlesztőé is. A nemzetközi donorlistákra 12 percenként kerül fel egy új név, akinek szüksége van egy új, egészséges szervre. A szövetek, szervek laboratóriumi „fejlesztésével” lerövidülhetnek a várólisták, sok beteg életét lehetne megmenteni.

 

Forrás: novekedes.hu

További cikkek